Peškafondo

Tko se pravi mudar? Proračunsko preračunavanje

Tko se pravi mudar? Proračunsko preračunavanje

Na našeg su gradonačelnika Andra Vlahušića afere baš nekako prijemčljive. Nije on ničemu kriv, već mu tu i tamo popusti koncentracija. Zadnji, a pravno upitni posao kojega je dogovorio, a u kojem je on očito bio i projektant i inženjer i nadzor i supervizor, dogodilo se u ulici Petra Krešimira IV.

Cilj je bio, podsjetimo, urediti cestu, dati ljudima pristojan nogostup, ali i ono ključno urediti oborinsku odvodnju. A što smo dobili… Redikulozno široku pješačku stazu na apsolutno neprikladnoj lokaciji zbog širine kolničkog traka u odnosu na autobusni promet i onaj u mirovanju, i sve to ukrašeno s nekim čudnim rukohvatom. Vlahušić je taj svoj projekt već nazvao najljepšom šetnicom Grada. I ne, ne bi bilo primjereno da sad netko insinuira kako je to sredio iznad kuće svoga Nika ili još gore ispod kuće svoje Dube. To mogu samo zlobnici.

I tako se Krešimirova popločava kockicama, montira rukohvat, radovi su skoro pa gotovi i sve to za cca milijun kuna. I naravno sve to bez javnog natječaja! A što je s oborinskom odvodnjom?

Da, Petra Krešimira IV je upravo prva ulica ispod magistrale, a ispod koje su smješteni cijenjeni dubrovački visokokategornici, gdje se sva kiša sa Srđa slijeva u bujicu kada ona jednostavno postane rijeka. Upravo njezina rekonstrukcija bila bi suvisla da se u sklopu projekta šminkanja napravilo i ono konkretno – kanal za odvod sve te silne vode. No to se nekim čudom zaboravilo, taj ‘detaljčić’ nekako je izostao u predmetnom ugovoru (?). I kad je Vlahušić sve to shvatio uspaničio se. A već je utukao skoro milijun kuna. I da, što je najapsurdnije izvedbeni projekt oborinske odvodnje za predio Ploča, pa tako i samu ulicu Petra Krešimira, izrađen je pred barem šest godina.

Tako se po Gradu uglavnom radi, jednom riječju, na rubu zlouporabe. I položaja i ovlasti. Mikroasfalt se mrvi pod rotama. Ilijina je glavica puna kratera, a Zagrebačka…  Pa zbog nje bi netko trebao završiti u nekoj od nadležnih institucija. Zatvoru ili ludari, svejedno.

Nego sad dolazimo do onog najbitnijeg… Uskoro bi se gradski vijećnici trebali naći u klupama kako bi raspravljali o rebalansu, ali i o (ne)usvajanju proračuna za sljedeću godinu. I tu pomalo stvari ‘sjedaju’ na svoje. Andro je dobio na vremenu, a njegovi ljudi, zadatke.

Čini se kako je Vlahušić preko svog bliskog prijatelja uspio poremetiti redove Srđevaca, pa je tako srđevac Nikolić obznanio javnosti kako je proračun skroz dobar. No imaju oni još dovoljno vremena za praviti se mudri, pa će vjerojatno u tom stilu zavlačiti do samog kraja. Ipak, ishod njihovih glasova ne bi trebao biti presudan. Esdepeovci će glumiti vijećničku neovisnost, pa samim time dati podršku Vlahušićevoj financijskoj viziji za slijedeću godinu.
Ono što sigurno jest, da Pero V. jako, ali baš jako želi s tri ruke rušiti gradonačelnika. Laburisti bi trebali ostati dosljedni i nepokolebljivi i eto ih tek na šest sigurnih protiv. Tako dolazimo do hadezea. A tamo je baš škakljivo i to otkad je Vlahušić zaigrao basket s Karamarkom, starim zaljubljenikom u košarku. Pitanje je samo hoće li Mato imati taktike za ubaciti tricu. A vrijeme curi…

Adio Vam

P.S.
U zadnje se puno govorka kako je jedan poznati dubrovački odvjetnik viđen na Trgu žrtava fašizma. Sastančio je tako u onoj zgradi sa zastavom hadezea, s Vasom koji je trebao ‘ispipati’ je li on dobar potencijal za gradonačelnika Dubrovnika. I sve je teklo sjajno dok odvjetnik nije počeo postavljati svoje uvjete,  ni manje ni više nego svoju hadeze-listu. I čim je to predložio, završila je svaka rasprava, i on se vratio neobavljena posla doma. Valjda je odvjetnik zamislio da je na sudu, a ne pred Vasom. Očito mu nisu dali najbolje instrukcije ili nije bio upoznat i kako se još prije nekoliko godina promijenio izborni zakon. Malo se zanio.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović