Županija

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: Nismo tražili proširenje Grabovice, to nije ni moguće!

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: Nismo tražili proširenje Grabovice, to nije ni moguće!

U 11 sati započela je 19. redovna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, vjerojatno posljednja u ovom mandatu, na kojoj je prisutan 31 vijećnik. 

Županijski vijećnici danas će raspravljati o 40 točaka dnevnog reda, među kojima su i zaključci o dodjeli javnih priznanja povodom Dana županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Prije početka sjednice u vijećničke klupe vratio se Davor Penić (SDP) čime je prestao mandat njegovom zamjeniku Nikoli Prižmiću.

Vijećnika Tea Andrića (HDZ) zanimala je situacija oko Centra za gospodarenje otpadom budući da župana jedni prozivaju da ništa nije riješio u dva mandata, dok ga drugi prozivaju da previše priča o Grabovici koja nije u njegovoj nadležnosti.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako Centar još nije dobio lokacijsku dozvolu.

-Čeka se suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Intenzivno se radilo na projektu kroz dva mandata, nažalost nismo ga doveli do realizacije. Istina, Grabovica nije naša nadležnost već Dubrovnika, općina i Čistoće. Mi smo nudili svoje posredničke usluge na inicijativu općina jer je to vrlo ozbiljan problem koji može rezultiati nesagledivim lošim posljedicama. Nadam se da to Dubrovnik, općine i Čistoća mogu riješiti, a ako ne trebaju našu pomoć, drago nam je,. Nudimo pomoć, moramo biti vrlo ozbiljni i posljedice mogu biti vrlo teške.

Drugo Andrićevom pitanje odnosio se na terminal u Gružu.

-Podržavamo stajališta Upravnog vijeća i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i smatramo da treba taj problem očistiti do kraja bilo da se iznova uredno napravi bilo da se sve vrati na početak s novim natječajem za koncesiju. Nije dobro rađeno, nije rađeno u korist grada, županije i RH – rekao je Dobroslavić.

Vijećnik Ivo Karamatić (SDP) također se osvrnuo na gospodarenje otpadom.

-U osam godina svi mi skupa nismo napravili ništa. Nismo ništa riješili, a da parodija bude veća mi nudimo posredničke usluge za Grabovicu. Tko nas može ozbiljno shvatiti? Tko? – rekao je Karamatić, dodavši kako BiH ima zakon o zabrani uvoza otpada, a s druge strane se naše smeže ilegalno ipak tamo odvozi.

-Odakle nam optimizam i vjera da ćemo napraviti bilo što vezano za Centar za gospodarenje otpadom, a trebali smo ga završii do 2018. godine – rekao je Karamatić.

-Kad je riječ o Centru za gospodarenje otpadom, to nije tako jednostavno kao što vijećnik Karamatić želi predstaviti. To je vrlo težak posao. On je predugo trajao, a godinu i pol dana smo od ministrice Holy bili odvučeni od rokova. Bit će izgrađen i napravit ćemo ga – rekao je župan.

Ivo Miletić osvrnuo se na problematiku pitke vode i izvorišta, za što su se iz Društva građevinskih inženjera htjeli sastati sa županom.

-Planiramo sastanak u idućih 10 dana, a radi se o pitanju koje zadire i u susjednu BiH. Problem jest ozbiljan i pristupit ćemo mu tako – rekao je župan.

Kristina Ćurćija (SDP) osvrnula se na informacije iz medija o proširenju Grabovice.

-Nije istinita informacija da smo tražili proširenje Grabovice, to nije moguće jer je ona u postupku sanacije i zatvaranja. Na tim sastancima je bilo samo pitanje znači li zatvaranje trenutno, danas ili se to na dopušten način može raditi još neko vrijeme, do 2018. godine – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist