Crna kronika

Tko je odgovoran za odrone na prometnicama?

Tko je odgovoran za odrone na prometnicama?

Hrvatske ceste ne smatraju se odgovornima za odrone koji su u posljednjih mjesec i pol dana izazvali dvije prometne nesreće i jedno urušavanje na širem dubrovačkom području.

– Hrvatske ceste ne mogu predvidjeti ponašanje prirode (naročito u predjelima gdje cesta prolazi uz brdovita područja) niti za to mogu biti odgovorne stoga se, redovnom ophodnjom i pregledom cestovne površine nastoji na vrijeme reagirati kako bi se zaštitila sama cestovna građevina, a time i sudionici u prometu – kazali su nam iz HC-a.

Istaknuli su kako postoje unaprijed predviđena ulaganja u ‘razvoj cestovne infrastrukture’ i to temeljem četverogodišnjeg programa građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje 2013. – 2016. godine. Iz tih ulaganja financiraju se sanacije odrona, klizišta i sličnih pojava na cestovnom zemljištu.

Prometne nesreće i urušavanje

– Konkretno, ukoliko na Jadranskoj magistrali dođe do pojave nestabilnih blokova unutar cestovnog zemljišta, Hrvatske ceste na temelju pregleda i procjene stanja postavljaju mreže kako bi se prevenirali odroni – ističu iz HC-a.

Tako je u financijskim planovima HC-a za 2014. godinu za ceste u našoj županiji predviđen iznos od 17,9 milijuna kuna za redovno održavanje i 18,3 milijuna kuna za izvanredno održavanje državnih cesta.

Podsjetimo, samo u posljednjih mjesec i pol dana (od velikih rujanskih kiša?) odroni su bili ‘krivac’ za dvije prometne nesreće i jedno urušavanje na Jadranskoj magistrali.

Sredinom listopada 88-godišnjak i 77-godišnja suputnica, oboje Talijani, teže su ozlijeđeni nakon što su kod Slanoga naletjeli na kamen na cesti. Prešli su u suprotnu kolničku traku i udarili u teretno vozilo iz suprotnog smjera.

Krajem listopada kod starog puta za Orsulu vozačica osobnog vozila naletjela je na odron, izgubila nadzor nad vozilom i završila na krovu, a na njeno vozilo je potom naletio moped iz suprotnog smjera. Vozačica je, srećom, prošla bez ozljeda.

Treći slučaj dogodio se sredinom studenog, kada se iznad ulice Lukše Beritića odronio kamen i zamalo prouzrokovao veliku tragediju. Pao je ‘samo’ na garažu, ali i uspio probiti betonsku ploču. Bio je to već treći odron u posljednje četiri godine na toj lokaciji, koja i dalje ostaje bez zaštitne mreže.

Pročitajte još

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist

[VIDEO] Pogledajte trenutke požara na Postiri. Sreća da nitko nije stradao

Dulist