Peškafondo

Tko je naš Božo?

Tko je naš Božo?

Među deset smo najgorih ekonomija u 2014. godini. Hrvatska se zbog promašene ekonomske i fiskalne politike Vlade, našla u društvu Cipra, Ukrajine, Portorika, Libije, Srednjoafričke Republike, Venecuele, Gvineje, Argentine i Barbadosa.
Među deset najgorih nas je svrstao ugledni The Economist, inače omiljeni časopis našeg premijera Milanovića. I umjesto da se uhvatio za glavu, napravio hitni stožer najmudrijih glava u Hrvata iz polja ekonomije i gospodarstva, taj je već u svom poznatom nonšalantnom stilu komentira – ‘i najbolji griješe’, pri tom misleći, naravno, na britansko istraživanje.
Još je skandalozniju izjavu dao ministar Vrdoljak koji je rekao da ‘Ima i gorih od nas’. Pazite, on je ministar gospodarstva Republike Hrvatske i najmanje što je trebao napraviti je u roku od 24 sata dati svoju ostavku. Naravno, taj scenarij nismo dočekali, već njegovu analizu da nam “Fali nam novih zapošljavanja i investicija”. A to kao nismo znali, i to će kao pasti s neba, odnosno u tren će ta dva detaljčića srediti ova vlada. Vlada koja se iz dana u dan dokazuje svojom nesposobnošću.
Nego, ovog je vikenda Zadar bio grad vaterpola. Ministar športa Željko Jovanović spustio se iz Zagreba pogledati finale između Juga i Primorja. Do njega sjedi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Andro, gdje je Andro Vlahušić? Moglo se čuti šuškanje s tribina dok je Vojko prilazio do svog mjesta. Vlahušiću je, dakako, bilo daleko odvoziti 4 sata do Zadra i popratiti svoj klub. Makar i do drugog mjesta TJV lige.
Vjerojatno Vlahušić nije bio u Zadru jer bi mu došla muka. Muka od činjenice kako Zadar nije tek jedan lijepi gradić smješten na Jadranskoj obali, već grad koji se gospodarski širi i razvija. Zadrani su uz svoje kulturno-povijesno naslijeđe danas stvorili i niz novih vrijednosti. Spuste se s autoceste na četverotračnu koja ih vodi do samog središta grada. S obje stane niču shopping centri, a na rivi čak dvije atrakcije – Pozdrav suncu i Orgulje… Sportski centar, košarkaška dvorana, natrkriveni bazen… I da, zaboravila sam spomenuti, oni imaju Kalmetu. Što god ovi ili oni, lijevi ili desni govorili i spočitavali mu Kalmeta je preobrazio Zadaru u  jedan europski moderni grad.
A mi…Gdje je naš Kalmeta? Imali smo ministra zdravstva Andra Vlahušića, ministricu turizma Pavu Župan Rusković, dugogodišnjeg direktora HTZ-a Nika Bulića, saborske zastupnike Dubravku Šuicu, Frana Matušića, Tatjanu Šimac Bonačić… Vjerojatno sam nekoga preskočila, pa neka mi ne zamjeri. I što su učinili u zadnjih 10 godina? Čime su i kako to oplemenili Grad? Koje su to novce iz Zagreba slili prema Dubrovniku?
Da, većinom su radili za svoj konat i svoju funkciju. To se po Gradu najbolje vidi…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović