Grad

TKO JE KRIVO UCRTAO CIJEV ‘Mi smo ih upozorili, a oni su malo riskirali’

TKO JE KRIVO UCRTAO CIJEV 'Mi smo ih upozorili, a oni su malo riskirali'

Cijev magistralnog cjevovoda promjera nešto više od pola metra, koja je pukla tijekom radova na rekonstrukciji INA-ine pumpne stanice ‘pod Dubom’, bit će uskoro premještena s te lokacije i zamijenjena novom od kvalitetnijeg materijala.

Međutim, postavlja se pitanje kako se glavna vodovodna cijev koja opskrbljuje gotovo pola Grada uopće mogla naći pod zgradom jedne pumpne stanice.

– Objekti koji su bili na cjevovodu, WC i prostor s kompresorom za punjenje guma, su nelegalno i naknadno izgrađeni i dodani. Kad je pumpa izgrađena prije više od 40 godina to nije postojalo. Da bi mogli raditi, radnici su sve to morali ukloniti i prilikom uklanjanja je došlo do probijanja cjevovoda – objasnio nam je direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković. Dodao je kako je s INA-om prije početka radova dogovoreno da prema Zakonu o građenju na terenu utvrde položaj instalacija.

‘Nemamo projekt’
– Mi smo to približno označili i upozorili smo ih da bi moglo biti problema. U konkretnom slučaju cijev ne ide pravocrtno, stavljena je pred davnih 40 godina, a mi tog projekta nemamo. Vjerojatno tad ni geodet nije to unio, a nije tada bilo internetskih GIS portala. Tako da je zbog toga došlo do odstupanja. Oni su možda čak malo i riskirali i dogodilo se što se dogodilo. Na štetu našu, jer smo tu imali velik trošak. Bilo je upitno i zatvaranje vode cijelom Gradu, jer je riječ o vrlo važnom magistralnom cjevovodu – rekao nam je Mišković. Sad su u tijeku pregovori Vodovoda i INA-e o premještanju vodovodne cijevi.

– Obavili smo razgovor s predstavnicima INA-e. Sad u pripremu idu projekt, troškovnik, snimanje i sve ostalo. Postoji potencijalna mogućnost da se to riješi, ukoliko INA prihvati sve zahtjeve vezane za projekt. A morat će prihvatiti jer će to inače biti nemoguće. Njihova gradnja podudarna je s našom cijevi i to će se morati fizički odraditi prije početka same gradnje. Oni će nastaviti gradnju, ali će paralelno raditi micanje cijevi. U svakom slučaju mi ćemo učiniti sve da napravimo što je najbolje za obje strane, a da ne usporimo gradnju – istaknuo je Mišković.

Inače, nije to bio prvi put da se građevinski radnici iznenade tijekom iskopa. Lomile su se vodovodne cijevi, čupali kabeli struje… Lapađani se, na primjer, sjećaju radova na kružnom toku kod Pošte Lapad, kad je dobar dio tog dijela grada ostao bez struje. Međutim, sa svakom pojavom ovakvih građevinskih nezgoda spominje se i problem lošeg stanja tzv. Registra komunalne infrastrukture, koji se po iskustvima na terenu vrlo često ne podudara sa stvarnim stanjem.

– Puno toga imamo vjerno ucrtano, ali imamo problem s prikazom na terenu. Kad se objekt ili cesta uspoređuju sa stvarnim stanjem, primijete se razlike. Bez obzira na sve podloge kojima se koristimo, na teren mora izaći geodet i označiti područje. Odnosno, ako on sam ne može, onda se posebnim radovima trebaju snimiti podzemne instalacije kako bismo bili sigurni. Inače je vrlo teško – objasnio je Mišković.

Zahvat skup i težak
Ističe kako će u narednim danima nastojati zajednički iznaći najbolje rješenje da INA nastavi s radovima, a da Vodovod taj problem riješi za budućnost.
– Ne možemo dozvoliti da se na bilo koji način objekt gradi na trasi cjevovoda. Tu ima grešaka s obje strane, ali dobra je volja da se to riješi – dodao je Mišković te istaknuo kako će se istodobno ići i u izmjenu starih cijevi za nove i kvalitetnije.

– Ove cijevi bi sigurno mogle još izdržati. Riječ je o posebnom, vrlo kvalitetnom materijalu. Ali kako INA želi da se objekt što prije stavi u funkciju mi ćemo ipak te cijevi zamijeniti, naravno s još kvalitetnijim materijalom od trenutnog – objasnio je Mišković te najavio kako će zahvat biti skup i složen.

– Morat će se zatvarati voda na jedan dan, neće biti jednostavno to prespojiti. To su komadi koji se ne mogu tek tako kupiti pa staviti, već će se ručno izrađivati na licu mjesta. Bit će osjetljivih trenutaka i trebat će strpljenja. Nemamo puno vremena, a ne želimo da građani puno trpe radi toga. Ali, ono što se mora, mora se – zaključio je Mišković.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist