Aktualno

Tko će dobiti regres?

Tko će dobiti regres?

S ljetnim mjesecima krenulo je i korištenje godišnjih odmora. Portal MojPosao istražio je na više od 300 ispitanika zadovoljstvo duljinom godišnjeg odmora, navike odlaska na odmor, ali i razloge zbog kojih se godišnji ne koristi u cijelosti.

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,7 dana godišnjeg odmora, što je 1,3 dan manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Najveći broj dana godišnjeg odmora na raspolaganju imaju ispitanici s visokom stručnom spremom, a s obzirom na prebivalište najviše dana imaju na sjeveru Hrvatske te Istre i Kvarnera, dok najmanje imaju ispitanici iz središnje Hrvatske.

Zaposleni u državnim tvrtkama i sudstvu, donosi MojPosao, imaju pravo na najdulji godišnji odmor te tako u prosjeku imaju 28,6 dana godišnjeg odmora. Slijede zaposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom.

Jednako kao i lani najmanje dana godišnjeg odmora imaju turistički djelatnici, njima su u prosjeku na raspolaganju 22 dana. Čak 51 posto sudionika istraživanja međutim nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, odnosno priželjkuju ih još.

Najviše ispitanika (80%) godišnji odmor planira koristiti u ljetnim mjesecima, dok će ga petina (20%) koristiti i zimi. 'Bablje ljeto' bira 19% ispitanika, a svega 4% zaposlenih neće koristiti godišnji ove godine.

No, većina ispitanika, pokazalo je istraživanje ima poteškoća s dobivanjem godišnjeg, a petina ga neće moći iskoristiti u potpunosti.

Zanimljivo je spomenuti i regres. Regres za godišnji odmor ove godine je dobila svega četvrtina zaposlenih ili njih 25 posto. Prosječni iznos regresa koji su ispitanici dobili iznosi 2,459 kuna.

Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama – čak 40% ispitanika zaposlenih u takvim tvrtkama dobilo je regres za razliku od samo 10% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama.

Ovisno o djelatnosti, 60% ispitanika zaposleno u državnoj upravi je dobilo regres. Slijede zaposleni u farmaciji (50%) i u financijama (50%). Zaposleni u građevini (7%) te u turizmu i ugostiteljstvu (10%) dobili su regres u najmanjem broju. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist