Kultura

Tina Gverović predstavlja Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu

Tina Gverović predstavlja Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu

Dubrovkinja Tina Gverović, uz Siščanina Marka Tadića, predstavljat će Hrvatsku na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu, koja se održava od svibnja do studenog ove godine.

Gverović i Tadića kao ‘stanovnike’ Hrvatskog paviljona izabrala je ovogodišnja kustosica izložbe Branka Benčić u ime Ministarstva kulture RH.

Izložba pod nazivom ‘Horizont očekivanja’ realizirat će se kao dvostruka samostalna izložba, a temelji se na produkciji novih radova umjetnika, posebno osmišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora i interese umjetnika za teme neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja. Tako se konstituira prostor koji se na razne načine oslanja na metodologiju izlaganja, percepciju promatrača, a okuplja dvije relativno bliske umjetničke pozicije, koje angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Cjelina se shvaća tako da ne stvara fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, već sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije. Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa (Estetika recepcije), kao struktura koja omogućuje razumijevanje, ‘horizont očekivanja’ ukazuje na neizvjesne mogućnosti identifikacije zajedničkog značenjskog vidokruga.

Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji površine 94 metra četvorna bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu. Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist