DuList IN

THE FRAJLE Mi smo uvijek zaljubljene, u život i u glazbu!

The Frajle

The Frajle su četiri atraktivne djevojke iz Novog Sada koje su nedavno oduševile dubrovačku publiku nastupom u hotelu Argentina u sklopu programa ‘Zvijezde pod zvijezdama’.

Njihova glazba prošarana je raznim utjecajima, od ‘vojvođanskog tanga’, šansonijerskog ugođaja, akustične glazbe… Ali prije svega, tu je nevjerojatna količina energije koju ‘isijavaju’. One su Marija Mirković, Nataša Mihajlović i sestre Jelena i Nevena Buča, a publici su poznate od 2009. godine, a svoju glazbu već su predstavile u većem dijelu Balkana pa ih se tako moglo vidjeti na Exit festivalu, Špancirfestu, a odsad i u Dubrovniku. Osim autorskih stvari, također su poznate i po raznim coverima koje redovito sviraju na koncertima. A rado su pristale i na intervju za DuList… Inače, Frajle nemaju ništa protiv niti da ih se uda u Dubrovnik, makar jednu od njih, a ostale ostaju s njom!

Djelujete kao uvijek zaljubljene, a pjevate pjesme o ‘različitim vrstama ljubavi’?

Pa istina, mi i jesmo uvijek zaljubljene, u život u osobe, u glazbu… Za samo stvaranje glazbe potrebno je puno zaljubljenosti, biti negdje između neba i zemlje. Naravno, nekad lupiš u zemlju, nekad i ne… Sve je to super, dokle god se stvaraju lijepe pjesme. Uglavnom pišemo o stvarima koje nam se događaju, kao i ljudima iz naše okoline, te se oni sasvim neočekivano naći u temama naših pjesama, kao na primjer u pjesmi ‘Tko se to meni zaljubio?’, koja je nastala kada se jedan mladi momak zaljubio u Frajlu Natu. I ona je njemu to rekla, to pitanje. Kada smo to čule, morale smo napisati pjesmu o tome!

Umorite li see često putujući posvuda, od nastupa, gužve, žurbe?
Ne! Imamo kondicije, a nastupe smatramo odmorom. Ako imate adekvatnu publiku, dobru opremu i dobru vibru, onda ništa nije problem! Ljudi, publika su ti koji daju energiju. Nekad im treba malo više snage za pridobiti ih, nekad su oni ‘jači’ od nas. Ma i kad smo premorene, s energijom pale, dogodi se da imamo sjajnu pbuliku koja ‘digne’ i nas same. Publika u Dubrovniku je sjajna, posebna atmosfera i poseban ambijent… A uz to, posvuda smo nastupale i otprilike znamo kako publika diše, ali uvijek se radujemo gradu kao što je Dubrovnik. Znali smo da će nas dočekati i treći bis! Uz to, pjevati uz more je uvijek divno. Dolazimo opet!

Novi album izašao je prije nekoliko tjedana, Nakon ‘Strane A ljubavi’, ‘Strana B ljubavi’?

Da, izašao je u Hrvatskoj i Srbiji. Izdavač je Aquarius Records. Trebao bi izaći još u Sloveniji, Makedoniji te Crnoj Gori. Razmišljale smo o tome kako uvijek knjige imaju dijelove, filmovi imaju nastavke, serije imaju mnoštvo dijelova. Ono što smo mi htjele jest napraviti glazbeno djelo u više nastavaka, tkoje počinje s ljubavnom pričom ‘Tko se to meni zaljubio?’ te cijela ljubavna priča može biti praćena po pjesmama. Od zaljubljivanja, ljubavi strasti, zajedničkog života, zatim probleme koje muče par, pa do raskida… Te pomirenja! Dinamika veze stavljena je na nosač zvuka. Inače, zanimljivo je dodati kako ljudi zaista žele fizički kupiti naš CD, bez obzira što se može ‘downloadati’. Pa opet, sve su pjesme na YouTubeu i društvenim mrežama, te svatko nekako ima ‘svoju’ pjesmu.

Klasično pitanje za kraj – kako određujete svoj žanr glazbe?
Ma svaka od nas je različita, nekako smo sve u drukčijim sferama, pa opet tvorimo cjelinu… Glazbeno smo tango, ženski bećarac, swing, gypsy, balkan swing… No ni mi ne nalazimo pravi naziv za to. Ovisi od pjesme do pjesme. Najbolje nas je jedan konobar nazvao – kazao je kako smo ‘vesela glazba’. Naravno, ima nekih pjesama i koje nisu baš vesele. No, mi smo vesele i imamo širok spektar glazbe koja nas zanima!

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist