Grad

TERMINAL NA KLIMAVIM NOGAMA? Francursko-turski konzorcij ponovno tražio odgodu

TERMINAL NA KLIMAVIM NOGAMA? Francursko-turski konzorcij ponovno tražio odgodu

Iako se veoma glasno najavljivala, izgradnja novog terminala u gruškoj luci, odnosno novog poslovnog centar za turiste i građane još uvijek nije sigurna stvar. Naime, nakon što je sumnju o tome izrazio prvi put na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Andro Vlahušić rekavši kako je francusko-turski konzorcij kojeg čine tvrtke  Bouygues Batiment International te Global Liman Isletmeleri A.S. tražio odgodu, čini se kako je zahtjev za odgodom ponovno predan. I odobren.

-Na natječaj za izgradnju terminala javila se samo jedna tvrtka koja je do 10. 7 . trebala predati ponudu, ali tražili su odgodu do 15. kolovoza. Ne znam hoće li se javiti uopće. Nitko nije htio raditi to, samo ta jedna tvrtka koja radi u velikim svjetskim gradovima. Vidjet ćemo hoće li se javiti – rekao je Vlahušić u sklopu rasprave o Izvješću o radu Luke Dubrovnik na sjednici Gradskog vijeća 25. srpnja. Rok od 15. kolovoza je istekao, a kako doznajemo stigao je još jedan zahtjev za odgodom. Ovaj put do 10. rujna.
– Konzorcij nije odustao, tražili su odgodu. Ovo je treća po redu odgoda, a obrazloženje s njihove strane su tehnički detalji. Žele dalje razraditi projekt koji je dosta kompleksan i ima dosta stavki – potvrdio nam je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Antun Asić.
-Mislim da su još zainteresirani, ne bi tražili odgodu i mortifikali i sebe i nas da ne žele ući u taj projekt – smtra on.

Inače, iza konzorcija Dubrovnik International Cruise Port Investment, stoji francuski i turski kapital. Točnije, u sastavu ovog konzorcija koji je pokazao interes na natječaju su francuska grupa Bouygues Batiment International, kojoj je osnovni posao građevinarstvo, te turska grupa Global Liman Isletmeleri A.S., specijalizirana za razvoj i upravljanje cruise i trgovačkim lukama.
U prvom krugu koji je raspisan 29. rujna 2014. godine, pune tri godina nakon što je Gradsko vijeće jednoglasno usvojila UPU Gruški akvatorij, ovaj konzorcij je prvo dostavio financijsku sliku svog poslovanja, a početkom veljače ove godine uslijedio je drugi krug, a posljednji korak trebao je biti početkom srpnja ove godine.

Budući bi koncesionar prostor u Luci Gruž trebao dobiti na 40 godina,s tim da neće samo gospodariti tim prostorom, već će ga najprije trebati i izgraditi. Na obuhvatu od oko 25 tisuća metara četvornih bit će smješten terminal za brodove na kružnim putovanjima, shopping centar, prostor za parking 700 vozila te novi kolodvor. Vrijednost koncesije procjenjuje se na oko 750 milijuna eura. Gradnja bi trebala početi 2017. a realno je za očekivati da luka u punoj funkciji bude 2019. godine.
Naravno sve to pod pretpostavkom da sadašnji investitor zaista preda ponudu do zadanog roka.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist