Aktualno

Tematika “Parade” kosi se s načelima Crkve

Tematika "Parade" kosi se s načelima Crkve

Dubrovačka biskupija smatra da za film 'Parada' Srđana Dragojevića ne može ustupiti Dvoranu Visai zbog tematike koja se kosi s načelima Katoličke crkve.

– Ulaz u kino inače je ulaz u Biskupski ordinarijat. Stoga bi stavljanje tog filma na program Dvorane Visia moglo odaslati poruku da Dubrovačka biskupija podržava takav pogled na homoseksualnost, koji je prikazan u filmu. Drugi razlog zbog čega se film neće prikazati u kinu Visia je političke naravi – rekao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

Biskupija je, naime, nakon medijskih napisa o neprikazivanju srbijanskog filma 'Parada' u dvorani Kina Visia, odlučila javnosti iznijeti razloge za takvu odluku.

Naime, biskup Uzinić ističe kako film donosi i pogled na Domovinski rat govoreći o odnosu zaraćenih strana, stavljajući sve pod isti nazivnik. Odnosno film je, rekao je, izjednačio agresora i žrtvu.

– Iza takve poruke koju bi u Dubrovniku koji je pretrpio rat, prenio film, Dubrovačka biskupija ne može stati – naglasio je biskup.

Inače, biskup je tek jutros iz medija saznao za nastali problem, istaknuvši kako u Crkvi vrijedi princip supcidijarnosti prema kojemu biskup ne mora biti upućen u sve stvari koje mogu riješiti njegovi suradnici,
– Stojim iza odluke svojih suradnika – naglasio je biskup Uzinić.

Priznao je kako su do sada prikazivani filmovi koji su odstupali od crkvenih načela, za što u Biskupiji nisu znali, no kako "Parada" zbog odudaranja od stavova Katoličke crkve i drugačijih pogleda na Domovinski rat, neće biti prikazivan.

– Taj film u kinu Dubrovačke biskupije neće biti prikazan, kao ni ostali filmovi sličnog sadržaja – poručio je biskup. 

– Velikom broju filmova je nuđen izbor, a bilo je i nekoliko filmova koji nisu trebali biti prikazani, takav je i jedan film iz ciklusa španjolskih filmova – rekao je Tihomir Oreč član uprave tvtke Benfortuna, koji je također naglasio kako se u filmu  "homoseksualizam prikazan kao izjednačavanje žrtve i agresora na ovom području". Također je dodao kako nisu mogli proći ni neki hrvatski filmovi, o čemu se uopće nije govorilo.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist