Zanimljivosti

TEMA: ZAŠTITA GALEBOVA! Eko Omblići organiziraju izlet na Supetar

TEMA: ZAŠTITA GALEBOVA! Eko Omblići organiziraju izlet na Supetar

Naši najmlađi ekoaktivisti, Eko Omblići posvetit će se galebovima, posebno zaštićenoj vrsti galebu klaukavcu, do 6. rujna.

U danima posvećenim galebovima najmlađi ekoaktivisti Eko Omblići će posjetiti stanište galeba klaukavca na otočiću Supetru, preko puta Cavtata a u blizini otočića Mrkan i Bobara.

Na otočiću Supetru ekoaktivisti Eko Omblići i djeca Grada će imati nekoliko likovnih i edukativnih radionica a sve kako bi se upoznali s ovom zaštićenom vrstom galeba. Galebovi su dobro nam poznate ptice našeg podneblja i pravi simbol morskih krajobraza. Uopće je teško zamisliti more bez pojave ovih ptica i njihovog glasanja. Istinske lutalice, vjerni pratioci ribara i jedni od najčešćih, tj najvidljivijih ptica našeg mora.

Postoji 45 vrsta galebova rasprostranjenih po svim morima svijeta, ali uvijek negdje u blizini kopna. Hrane se, možemo slobodno reći, svime. Pohlepni su i proždrljivi. U Hrvatskoj stalno, povremeno ili rijetko boravi 13 vrsta od kojih se tri vrste gnijezde. Najbrojniji je galeb klaukavac (Larus michahellis). Raširen je posvuda po Jadranu i ovom dijelu Sredozemlja i nigdje više u svijetu. Gnijezdi se u kolonijama po nenastanjenim otocima, hridima ili nepristupačnim dijelovima nekih naseljenih otoka. Nenaseljeni otočić Supetar u blizini otočića Mrkan i Bobara je stanište zaštićenog galeba – klaukavca!

– Čuvajmo naše ptice, čuvajmo naše galebove! – poručili su Eko Omblići.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist