Grad

‘Tehnički’ proračun od 432 milijuna kuna prihvaćen, HNS jedini protiv

'Tehnički' proračun od 432 milijuna kuna prihvaćen, HNS jedini protiv

Na sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika u petak je većinom glasova usvojen proračun za 2017. godinu u iznosu od 432 milijuna kuna.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je riječ o privremenom proračunu i zamolio sve vijećnike da ga prihvate kakav jest jer danas istječe razdoblje privremenog financiranja.

– On omogućuje Gradu normalno funkcioniranje i poslovanje. Svi vijećnici u Gradskom vijeću trebaju sudjelovati u izradi proračuna kako bi on u potpunosti bio transparentan. Molim vas da ovaj proračun prihvatite kakav jest do restrukturiranja gradske uprave. Tad ćemo napraviti novi proračun i stavit ćemo realne prioritete koje možemo realizirati do kraja godine kako nam ne bi ostao višak sredstava u proračunu. To ću smatrati neuspjehom jer će to značiti da smo loše planirali –  rekao je on te istaknuo i kako nisu osigurana sredstava za gradsku razvojnu agenciju DURA-u jer još nisu opravdali sredstva koja im je Grad ranije dao.

Pročelnica za financije Grada Dubrovnika Anita Burić rekla je kako proračun od 432 milijuna kuna uključuje i proračunske korisnike.

– Proračun iznosi ukupno 432 milijuna kuna, a 32 milijuna kuna su proračunski korisnici, dok na Grad Dubrovnik ide 400,3 milijuna kuna. U ovom proračunu su projekcije za sljedeće dvije godine. Za 2018. godinu proračun je planiran na 452,9 milijuna, a za 2019. godinu 454,7 milijuna kuna – rekla je Burić te dodala kako je ostvareno 96 posto prihoda u odnosu na plan za prvih šest mjeseci.

Na proračun su prihvaćena četiri amandmana gradonačelnika i to ”Kupnja vozila hitne pomoći” u vrijednosti 375 tisuća kuna, ”Pomoć HGSS-u i dobrovoljnim vatrogasnim društvima” u iznosu 200 tisuća kuna, za program klapskog pjevanja ”Ulicama moga grada” 200 tisuća kuna te za nabavku opreme za semaforizaciju prometnice u Čajkovićima za iznos od 600 tisuća kuna.

Na proračun su stigli i amandmani liste Srđ je Grad, HNS-ovog Miha Obradovića te nezavisnih vijećnika Matije Čale Mratović i Nenada Vekarića.

Vijećnik liste Srđ je Grad Ljubo Nikolić amandmanom je predložio smanjenje vijećničkih naknada za koje smatra da su previsoke, a istaknuo je kako bi se ušteđenih više od 230 tisuća kuna na godišnjoj razini vratilo u informatizaciju gradske uprave.
Gradonačelnik Franković je odgovorio kako vjeruje da će smanjenje vijećničke naknade ”odjeknuti Dubrovnikom”, no istaknuo je kako je biti vijećnik čast, te kako vijećnička naknada od 1500 kuna minimum poštivanja.
-Svaki vijećnik može svoju naknadu preusmjeriti u humanitarne svrhe, a što se tiče informatizacije, do kraja godine ćete vidjeti jednu sjajnu stvar koju radimo. Bit ćete uključeni u to – rekao je on.

HNS-ov Miho Obradović podnio je četiri amandmana.
– Prvi je povećanje izdavanja umirovljenicima koji imaju mirovine ispod 1800 kuna, a drugi amandman daje svima iznad 65 godina bez primanja pomoć od 500 kuna. Treći amandman bi značio besplatne vrtiće za svako drugo dijete, a četvrti je povećanje financijske pomoći za mlade podstanare –  rekao je on.
Franković je odgovorio kako će dobre amandmane prihvatiti, no tek u rujnu kod rebalansa proračuna.

Mostov Maro Kristić istaknuo je kako nikad ne bi podržao ovakav proračun da nije riječ o tehničkom proračunu koji će doživjeti rebalans u rujnu.
– U ovom projektu nema suludih zaduženja i to je po meni dobro. I dalje je izdašan i u njega mogu stati svi dobri projekti –  rekao je on.

SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako će podržati proračun jer danas ističe procedura Privremenog financiranja koja je na snazi od siječnja 2017. godine, a HNS-ov Miho Obradović istaknuo je kako on ovaj proračun neće podržati.

Proračun je usvojen uz 23 glasa za i jednim protiv.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist