Aktualno

‘TASTE THE DIFFERENCE’ Dubravka Šuica protiv dvostrukih standarda u kvaliteti proizvoda

'TASTE THE DIFFERENCE' Dubravka Šuica protiv dvostrukih standarda u kvaliteti proizvoda

Nakon što je Hrvatska agencija za hranu objavila rezultate istraživanja kvalitete naizgled istih proizvoda na tržištima Srednje i Istočne Europe u odnosu na Zapadnu Europu, u našim se medijima ponovno aktualiziralo pitanje nejednakih, odnosno lošijih standarda proizvoda na istočnoeuropskom tržištu u odnosu na zapadno.

Iako su studije koje su provedene u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj već ukazale da se u mnogim proizvodima pronalaze razlike koje značajno utječu na njihovu kvalitetu i koji sadrže, na primjer, niži udio mesa, veći udio masti, više umjetnih sladila i konzervansa, rezultati slične studije u Republici Hrvatskoj potvrdile su dosadašnja nagađanja.

Zastupnica Dubravka Šuica u protekle tri godine svog mandata, između ostaloga, bavi se temom razlika u proizvodima na jedinstvenom europskom tržištu te je tijekom tog perioda brojnim načinima pokušala podignuti svijest i pokrenuti debatu na europskoj razini o ovom problemu. Podsjetimo, uz podršku 45 zastupnika iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Njemačke, Češke, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Bugarske i Finske, prije nekoliko mjeseci pokrenula je dvije inicijative kojima je podnijela zahtjev za raspravom na dnevnom redu plenarne sjednice i zahtjev za donošenje zakonodavnog prijedloga o reviziji zakonodavstva hrane u Europskoj uniji kako bi se uklonili dvostruki standardi u kvaliteti proizvoda koji se prodaju u zemljama Europske unije.

– Drago mi je da su stručne analize potvrdile naša dosadašnja stajališta u vezi očite razlike u proizvodima koju smo prije mogli vidjeti i usporedbom samih deklaracija proizvoda. Republika Hrvatska, iako najmlađa članica, je ravnopravna članica Europske unije i njeni građani imaju pravo na ostvarivanje i uživanje u svim prednostima koje članstvo EU donosi. Jedno od prednosti jest pristup jedinstvenom unutarnjem tržištu te je stoga neprihvatljivo i nedopustivo tretiranje naših građana kao građana drugog reda. I hrvatski ministar poljoprivrede se na sastancima Vijeća AGRIFISH, odnosno ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo aktivno zalagao da Europske komisija poduzme konkretne korake u svrhu zaštite hrvatskih građana. Očekujem da će se do 30. rujna 2017. godine Komisija očitovati o pokretanju izmjene legislative koju sam zajedno s 44 zastupnika Europskog parlamenta zatražila kako bi se stalo na kraj diskriminaciji potrošača – kazala je Šuica.

Osim što je na inicijativu zastupnice Šuica održana rasprava o ovoj temi na plenarnoj sjednici uz prisutnost povjerenice Europske komisije Corine Cretu, zastupnica Šuica je, zajedno sa češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom, organizirala događanje u Europskom parlamentu “Taste the Difference” upravo kako bi ukazala na vidne razlike u kvaliteti i sastavu istih proizvoda na zapadu i istoku Unije.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist