Aktualno

Tadej: “Suci postupak vodili po diktatu moćnika”

Tadej: "Suci postupak vodili po diktatu moćnika"

Tajnik Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Radovan Tadej uputio je predstavku na rad sudaca Županijskog suda u Dubrovniku

i to zbog presude kojom je zabranjeno sindikalnoj podružnici Libertas-Dubrovnik organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 24. veljače 2012. godine.

Predstavku donosimo u cijelosti:

– Presudom Županijskog suda u Dubrovniku, broj P-1/12 od 23. veljače 2012. godine zabranjeno je našoj sindikalnoj podružnici u Društvu Libertas-Dubrovnik d.o.o. organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 24. veljače 2012. godine. Presuda je donijeta od strane Vijeća sastavljenog od sudaca naslovljenog suda:  Srđana Kuzmanovića, kao predsjednika  Vijeća, Josite Begović i Verice Perić Aničić, kao članova vijeća. Prvo, začuđuje brzina kojom je sazvano i zakazano ročište. Tužba uprave Libertas-Dubrovnik d.o.o. je zaprimljena na sudu 20. veljače, ročište zakazano 22. veljače, a presuda objavljena 23. veljače 2012. godine. Očito nekome se jako, jako žurilo da se donese što prije zabranjujuća presuda. To samo po sebi ne bi bilo ni tako sporno da sama presuda nije nezakonita, neustavna, šeprtljava, tendenciozna, neprofesionalna i nestručna.

Dokaz: presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj: GŽ10/12 od 13. ožujka 2012. godine kojom se prihvaća žalba Sindikata i preinačuje se navedena presuda Županijskog suda. U obrazloženju, Vrhovni sud navodi, između ostalog, i sljedeće: Zaključci prvostupanjskog suda ne mogu se prihvatiti pravilnim; prvostupanjski sud pogrešno zaključuje da tužitelj nije prekinuo kolektivne pregovore, usprkos činjenice, da je tužitelj prvotuženika 9. veljače 2012. godine pisano izvijestio da prekida kolektivne pregovore; prvostupanjski sud je pogrešno primijenio odredbu čl. 176. Kolektivnog ugovora, odnosno čl. 269. Zakona o radu, kako je prihvatio tužbu i zabranio  prvotuženiku organiziranje i provođenje štrajka zakazanog za dan 24. veljače 2012. godine, budući je pogrešno zaključio da tužitelj nije prekinuo kolektivne pregovore; na strani sindikata je postojao opravdan razlog za poduzimanje industrijske akcije- štrajka u smislu odredbe čl. 269. st. 1. Zakona o radu, time da je proveden postupak mirenja u smislu odredbe čl. 270. Zakona o radu, te je štrajk pravilno najavljen.

Sve to nameće zaključak da suci Županijskog suda, koji su donašali nezakonitu presudu, nisu profesionalno obnašali časnu sudačku dužnost nepristrano i zakonito, sukladno stanju spisa u predmetu. Ne radi se samo o nezakonitosti, već je očito i tendencioznost sudaca kod donošenja presude, pa se slobodno može ustvrditi da su postupak vodili, ne po slovu zakona, već po diktatu dubrovačkih moćnika: Andra Vlahušića (gradonačelnik, zakonski predstavnik osnivača Društva Libertas-Dubrovnik d.o.o.) i Pere Vićana (predsjednik Nadzornog odbora Društva, lokalni poduzetnik i političar, zastupljen u Gradskom vijeću sa zastupnicima s Nezavisne liste koja gradonačelniku omogućava većinu u Vijeću).

Na taj način, navedeni suci su pogazili dostojanstvo sudačke profesije i nadležna tijela bi trebala na osnovu ovih indicija utvrditi kroz ovaj predmet cjelokupnu istinu i možebitnu  povezanost sudaca i političara. Samo na taj način moći će  hrvatsko pravosuđe istinski biti u funkciji demokracije i svih hrvatskih građana, a ne samo velmoža i moćnika te njihovih gramzivih interesa.

Znakovito je, isto tako, da Rješenjem Županijskog suda u Dubrovniku broj XI Su-164/12 od 4. ožujka 23012. godine, zamjenik predsjednice Suda imenuje jednu od imenovanih sutkinja za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku odlučivanja o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, a na prijedlog uprave Libertas-Dubrovnik d.o.o. I to usprkos činjenici da za  arbitražu uopće nisu ispunjeni zakonski uvjeti u smislu čl. 278. st. 9. Zakona o radu. U čijem interesu je ovo imenovanje? U interesu, valjda, neprincipijalne Vićan-Vlahušićeve koalicije, za čije interese sudska vlast u Dubrovniku postaje najobičniji izvršitelj! – ističe Tadej. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist