Zanimljivosti

SVJETSKI REKORD Električnim vozilom prešao 725 kilometara bez punjenja!

SVJETSKI REKORD Električnim vozilom prešao 725 kilometara bez punjenja!

Na Stradunu je u nedjelju popodne srušen svjetski rekord!

Točnije, srušio ga je Slovenac Andrej Pečjak i to u kategoriji vožnje eVozila bez punjenja s prijeđenih 725 kilometara na „Nikola Tesla EV Rally“ utrci električnih vozila od slovenskog Bleda preko Postojne i Rijeke jadranskom magistralom do Dubrovnika.

– Iskreno nisam očekivao da Jadranska magistrala ima toliko uzbrdica i nizbrdica! Čak je i nama iz Gorenske to previše. Baterija je praktički prazna! Uspjeli smo ipak u svom cilju, bez punjenja prijeći put od Bleda do Dubrovnika. Nitko još nije dostigao takve daljine bez punjenja – rekao je Pečjak, koji je rekord oborio vozivši prerađenu Mazdu 5, odnosno eVozilo Metron 7 prosječno 90 kilometara na sat na autocesti te 66 kilometara na sat na Jadranskoj magistrali. Maksimalna brzina vozila je 183 kilometra na sat.

– Promoviramo ne samo tehnologiju koja se nalazi u vozilu koji ima najveći električni domet na svijetu, već i prijateljstvo dviju zemalja, dva grada, promoviramo i e-mobilnost, turizam – istaknuo je organizator utrke Igor Kolovrat, dodavši kako je cilj projekta uspostavljanje punionica i na jugu Hrvatske.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist