Vaše vijesti

SVJETSKI DAN VODA Što su poručili Eko-Omblići?

SVJETSKI DAN VODA Što su poručili Eko-Omblići?

U srijedu ujutro, točno na Svjetski dan voda 22.ožujka, na inicijativu Eko centra Zeleno Sunce Mokošica i podršku Turističke zajednica Grada, okupilo se preko 80 djece na izvoru Omble i svojim prigodnim programima obilježili ovaj značajni dan.

Uz Eko Ombliće okupila su se djeca Dječjeg Vrtića Sunce, Dječjeg vrtića Mali princ, i DječjegVrtića Pčelice –skupina Ptičice iz Mokošice, učenici Eko škole Ivan Gundulić iz Gruža.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka i to 24 godine zaredom. Naime, na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvitku (UNCED) u Rio de Janeiru 1992. dana je inicijativa temeljem koje je Generalna skupština UN-a usvojila deklaraciju te je od 22. 3. 1993. po prvi puta obilježen Svjetski dan voda.

Bez vode nema života i stoga je ona vrlo dragocjeni resurs, no nažalost u mnogim zemljama svijeta pitka voda nije svima dostupna.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je ‘Zašto otpadne vode?’, kojom Ujedinjeni narodi potiču smanjivanje stvaranja otpadnih voda te njihovo ponovno korištenje. Alarmantan je podatak da 663 milijuna ljudi nema pristup pročišćenoj pitkoj vodi, a gotovo dva milijuna njih pije vodu zaraženu fekalijama.

Hrvatska je po bogatstvu pitkih voda peta u Europi a na 42. mjestu u svijetu. I naša županija je bogata izvorima pitkih voda među njima je naša najmanja i najljepša ponornica svijeta –rijeka Ombla koju pije preko 44 000 ljudi.

Izvorište Omble je s Vilinom špiljom je strogo zaštićeno a od 2013 zbog svoje prirodne ljepote i bogatstva flora i faune uvršteno u europsku ekološku mrežu Natura 2000.

-Nakon raznovrsnog programa kod izvora Omble djeca su poslala glasni apel za veću brigu i zaštitu ne samo rijeke Omble nego svih voda naše Planet Zemlje! – istaknula je voditeljica projekta Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist