Aktualno

SVI ZADOVOLJNI SEZONOM Ne obara samo Dubrovnik rekorde

SVI ZADOVOLJNI SEZONOM Ne obara samo Dubrovnik rekorde

Dubrovnik je i u posezoni nastavio obarati rekorde. Na dan 26. studenog ostvareno je rekordnih 1704 dolazaka, šest puta više nego prošle 2015. godine, te 3347 noćenja, odnosno četverostruko više nego lani.

I dok se u gradu turistički djelatnici vesele zimskim gostima, zanimalo nas je kakvu su turističku godinu imale okolne općine. Prate li i okolna mjesta trend rasta broja noćenja i dolazaka? Situaciju smo provjerili kod direktora TZ-ova općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje. Svi su redom zadovoljni postignutim rezultatima.

Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle, istaknuo je kako je 2016. godina još jedna u nizu rekordnih godina u ovoj općini.

-Očekujemo da ćemo je završiti s nekih 670 tisuća noćenja, što će biti povećanje od 7,5 do 8 posto u odnosu na 2015. čime doista možemo biti izuzetno zadovoljni. Ovogodišnju turističku sezonu obilježilo je iznimno vrijedno priznanje koje smo dobili na Danima hrvatskog turizma, gdje su Konavle proglašene najboljom destinacijom ruralnog turizma. Time se na najbolji način okrunio višegodišnji rad vrijednih domaćina u Konavlima koji u posljednjih desetak godina kreiraju iznimno vrijedne i kvalitetne sadržaje, od izletničkih, enogastronomskih do u posljednjih nekoliko godina u značajnom broju novih smještajnih kapaciteta – rekao nam je Frano Herendija.

Posebno je naglasio kako u unutrašnjosti Konavala postoji 550 kreveta u 120 objekata, koji iz godine u godinu ostvaruju bolje rezultate te imaju prosječnu popunjenost kapaciteta čak i veću od apartmana u tzv. obalnom dijelu.

Na naše pitanje leži li u tome šansa konavoskog zimskog turizma ističe:
-Zimski turizam je vječna priča. Slušam je od svojih mladih dana, a skoro ću u mirovinu i ne znam koliko će se to pomaknuti. Vidimo i sve napore koje grad Dubrovnik čini ne bi li oživio grad u tom zimskom razdoblju i kako to teško ide. Naravno, s jedne strane imamo prometnu povezanost koja nam se s početkom studenog prekida i ona jest osnova priče, a s druge strane su sadržaji. Hoteli u Cavtatu nažalost u ovom trenutku ne pokazuju nikakve želje i ambicije da bi prelazili na cjelogodišnje poslovanje. A hotelski je smještaj ipak nekakva osnovna baza na koju se nadograđuje sve ostalo, tako da je o tome u ovom trenutku i nekoj bliskoj budućnosti po meni vrlo teško govoriti.

Na naše pitanje kakva su u općinskom TZ-u očekivanja za sezonu 2017. Herendija odgovara kako je planove teško iznositi u svjetlu svega onoga što se događa oko nas.
– Ako bude sve kako treba, nekakve preliminarne informacije govore kako bi pred nama trebala biti još jedna kvalitetna i dobra turistička godina s vjerojatno nekim daljnjim povećanjem turističkog prometa za nekoliko postotaka – odgovorio je.

Ono što će Konavlima u idućoj godini podignuti kvalitetu, svakako jest obnova hotela Epidaurus, što je, rekao je Herendija, dobra vijest.
-Radi se o podizanju kvalitete hotela koji je bio zreo za obnovu, a uređuje se i ulaz u Cavtat s nogostupom i javnom rasvjetom pa će Cavtat u sljedećoj godini imati dodatnu kvalitetu – objasnio je.

 

U Primorju podbacili kampovi

Analizu turističke godine zaključio je pozivom na Mirise Božića.
-Pozivam sve krajem prosinca u Konavle, na Mirise Božića, manifestaciju kojom godinu zaključujemo okusima konavoskih tradicijskih jela – poziv je Frana Herendije.
I u Dubrovačkom primorju zadovoljni su rezultatima. Nadaju se kako će ih ponoviti i 2017. godine, uz naravno ‘pojačanje’.
-S turističkom 2016. smo izrazito zadovoljni. Završili smo je sa 181 820 noćenja i 30 997 dolazaka, što je za tri posto noćenja više nego lani. Iznimno smo zadovoljni i posezonom jer smo u listopadu ostvarili 8731 noćenje i 1912 dolazaka što je za listopad u odnosu na lani čak 64 posto više noćenja i 50 posto više dolazaka – rekao nam je Slaven Zvono.

Hoteli su ostvarili 5 posto više noćenja, privatni smještaj bilježi porast od 3 posto, a jedno kampovi nisu bili na razini prošle godine. Oni su, rekao je Zvono, ostvarili 12 posto manje noćenja. Razlog padu su lošiji vremenski uvjeti.
-Vlasnici kampova misle da je najveći problem bio s vremenskim prilikama u pojedinim danima. U danima u kojima su očekivali najveći promet vrijeme im nije bilo naklonjeno i misle da je to doprinijelo brojci od 12 posto manje noćenja – objasnio je Zvono.

Budući da je u Dubrovniku zadnjih godina pravi ‘boom’ doživio privatni smještaj čiji kapaciteti rastu iz godine u godinu, zanimalo nas je kakva je situaciju u Primorju. Prate li i Primorci takav trend?
-Svake godine otvara se sve više objekata u privatnom smještaju, a to očekujemo i u sljedećim godinama jer ljudi nemaju ništa protiv da nekakvu dodatnu zaradu ostvare kroz opremanje jednog ili više apartmana – smatra Slaven Zvono.

Sredinom ovog ljeta Dubrovačko primorje bogatije je za još jedan turistički sadržaj. Naime, početkom kolovoza otvorena je ACI marina Veljko Barbieri te nas je zanimalo koliko će upravo ona utjecati na rezultate iduće godine.
-Očekivanja su nam velika jer je nautički turizam segment koji se u svijetu najbrže razvija. I za ovu 2016. godinu povratne informacije ugostitelja i ostalih tvrtki vezanih uz ugostiteljstvo i turizam, kad je u pitanju marina, redom su pozitivne. Ona će svakako biti novi pokretač razvoja turizma ne samo u Slanome već i u cijelom Dubrovačkom primorju – rekao je te nastavio:
-Uvijek kad se radi o očekivanjima za iduću godinu, ističemo kako bismo željeli ponoviti ovogodišnje rezultate i naravno ostvariti povećanje. To želimo i za iduću godinu – zaključio je Slaven Zvono.

Župa dogodine u ‘minusu’

Župa dubrovačka s druge strane, u idućoj godini očekuje lošije rezultate, budući da su svi smještajni kapaciteti Hotela Plat zatvoreni.
Kako nam je rekao Ivo Handabaka, direktor TZ-a općine Župa dubrovačka, u prvih deset mjeseci ove godine Župa dubrovačka ostvarila je 487 956 noćenja, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 440 001.

-Iza nas je izuzetno dobra sezona. Hoteli u sklopu tvrtke Hoteli Dubrovačka rivijera prebrodili su ‘porođajne muke’ iz 2015. godine te su 2016. radili odlično i punim kapacitetom. No, iduću sezonu očekujemo pad u broju noćenja. Naše procjene kreću se na razini od 462 tisuće noćenja, a razlog tome je što će kapaciteti Hotela Plat biti zatvoreni. Nadamo se da će se isti otvoriti za sezonu 2018. – ističe Handabaka. I Župa dubrovačka već godinama, kontinuirano bilježi porast privatnog smještaja.

-U zadnjih 11 godina taj segment kontinuirano raste – rekao nam je Ivo Handabaka. Na kraju svakako vrijedi spomenuti i Kupare, čijom će obnovom smještajni kapaciteti Župe dubrovačke u narednim godinama značajno porasti.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist