Zanimljivosti

Svi učenici morat će kupiti nove udžbenike

Udžbenici

Roditeljima školaraca 2014. godina financijski će biti puno teža od prethodnih. Naime, iduću jesen, odnosno u novoj 2014./2015. godini u škole ulazi potpuno nova generacija udžbenika, što znači da će svi učenici morati kupiti sve nove knjige.

Ove školske godine istječe, naime, četverogodišnji rok na koji su odobreni postojeći udžbenici, a s njima, barem zasad, u povijest odlaze i ‘buvljaci’, antikvarijati, internetska razmjena starih udžbenika i slični manevri kojima su se koristili školarci i njihovi roditelji kako bi si barem malo olakšali početak  nove školske godine, piše Slobodna Dalmacija.

Prošle godine 18. lipnja Zakonom o porezu na dodanu vrijednost uveden je PDV od pet posto na knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, pa su već lani toliko poskupjeli i neki udžbenički naslovi. Početkom ove školske godine u nastavu su, također, ušli i novi udžbenici povijesti, no njihova kupnja nije bila obvezna i sadržavali su tek izmijenjene podatke iz novije povijesti, primjerice, Ivu Sanadera, na mjestu premijera, i Stipu Mesića, kao predsjednika, u novim su knjigama zamijenili Zoran Milanović i Ivo Josipović.

Oni koji su ove školske godine ipak zbog nekog razloga trebali kupiti pokoji novi udžbenički naslov morali su zbog toga izdvojiti nekoliko kuna više, a za nove komplete i nekoliko stotina kuna više nego prethodnih godina. Koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, moderne udžbenike 2014./2015. školske godine trebao bi odrediti ministar Željko Jovanović do 15. veljače, a u skladu sa Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu prema kojemu te cijene donosi ministar na temelju prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje najviše razine cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Sadašnje cijene kompleta

Osnovna škola:
1.razred: 500 do 700 kn
2.razred: 550 do 700 kn
3. i 4. razred: 700 do 900 kn
5. i 6.razred: 1200 do 1500 kn
7. i 8.razred: 1400 do 1600 kn

Srednja škola:
gimnazijski komplet: 2500 kn

 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist