DuList IN

SVI NA OTOK! Krenula nova Ljetna škola filma Šipan!

SVI NA OTOK! Krenula nova Ljetna škola filma Šipan!

Četrnaestu godinu za redom otok Šipan prvu polovicu kolovoza proživljava u duhu sedme umjetnosti.

Naime, od 4. -14. kolovoza održava se još jedna i to četrnaesta za redom Ljetna škola filma Šipan, a riječ je jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja se sastoji od dva paralelna programa. Jedan su filmske radionice za djecu, a drugi koji se odvija u večernjim satima su filmske projekcije i popratna događanja u otvorenom kinu “Ispod starog platnja”.

Ove godine mladih filmaša imati će priliku učiti od profesionalac iz svijeta filma i medija i to čak kroz pet radionica. Tako će mali šipanski osnovnoškolci kao i njihovi vršnjaci koji stalno ljetuju na otoku ili pak oni koji su svoje u ljetovanje organizirali baš zbog filmske škole imati prilike pohađati jednu od dvije radionice igranog filma, radionicu fotografije, radionicu animiranog filma kao i fakultativnu radionici filmske glume.

Ovogodišnji voditelji radionice igranog filma za stariji uzrast su redateljica Andrea Štaka i snimatelj Marko Mikšić, dok će istu takvu radionicu za one malo mlađe voditi Jura Troje i Noa Nikolić. Sve čari fotografije, uz pomoć i asistenciju Amele Pargan, malim polaznicima dočarati će fotograf iz New Yorka Marc Ohrem Leclef, a radionicu animiranog filma voditi će Domagoj Bogdan. Polaznici svih radionica imati će prigodu prisustvovati i fakultativnoj radionici filmske glume koju će voditi glumac redatelj Dejan Aćimović.

Program Ljetne Škole filma Šipan odvija se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Hrvatskog audiovizualnog centra , Županije Dubrovačko neretvanske, te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, hotelom Šipan, OŠ Ivan Gundulić i ostalim partnerima.

SVI NA OTOK! Krenula nova Ljetna škola filma Šipan!

Uz niz zanimljivih radionica Miro Bronzić i Nils Neubert, organizatori i producenti iz udruge Škola filma Šipan, pripremili su bogat i raznovrsan program večernjih projekcija i popratnih događanja. Tako nas već 6.8.,večer uči samog službenog otvaranja programa, očekuje koncert Đanija Stipaničeva i klape Ragusavechia. Na programu svečanog otvaranja 7.8., uz predstavljanja ovogodišnjih radionica, vidjeti ćemo dva dokumentaraca i to “Kino Otok” Ivana Ramljaka kao i “Posao iz snova – Ljetna škola filma Šipan” koji se prikazuje u prisustvu redatelja Zorana Ćatića. Utorak 8.8. stiže nam Disneyeva poslastica “Vaiana- potraga za mitskim otokom”, a u srijedu 9.8. na Šipan najprije ztiže Le Petit Festival uz Vinka Maria Prizmića i goste dok će film večeri biti igrani film “Lav” Garth Davisa iz 2016. godine. Četvrtak 10.8. obilježiti će još jedno gostovanje i to Društva dubrovačkih pisaca koje će predstaviti gospar Boris Njavro, a posebnu interakciju s djecom i cijelokupnom publikom imati će akademik i pjesnik Luko Paljetak. Sve to biti će idealan uvod u film večeri “Buža” redatelja Vanče Kljakovića – tv klasik iz 1988. godine.

Posebna večer očekuje nas u petak 11. 08. budući nam u idilični šipanski ambijent u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića stiže prvi hrvatski vilinski film “Anka” natao prema romanu Anaka Brazilijanka Mata Lovraka. Subota 12.08. opet će imati posebnu projekciju jer će ista biti u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud kao i glavnog protagoniste filma. Riječ je o živopisnom dokumentarcu o Mihovilu Španji – “Skrivene strana medalja”.
Ukoliko vrijeme bude na njihovoj strani organizatori 13. 08. najavljuju projekciju za pamčenje na plaži Priježba. Želite li pogledati morski film s nogama utočanim u more i na samom platnu koje je u moru onada nikako ne propustite animirano remek dijelo s odličnom glazbom bez imalo dijaloga ili naracije “Crvena kornjača”.
Posljedni dan festivala kao i cijelog projekta je 14.08., a taj dan će na Šipanu ponovo biti praznik djece i praznik filma budući nas na velikom platnu očekuju projekcije radova svih radionica ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist