Zanimljivosti

Svi ih imate u kuhinji, a znate li za što je najbolje koristiti koji ocat?

Hrana Shutterstock Images

Iako ih vjerojatno svakodnevno koristite, zasigurno ste se zapitali kad je bolje koristiti vinski, a kad jabučni ocat.

Osim što salati daje poseban okus, ocat pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala kako octena kiselina značajno smanjuje udio kolesterola i triacilglicerola u krvi, a utječe i na snižavanje krvnog tlaka.

U našim kuhinjama najčešće susrećemo tri octa: jabučni ocat, vinski ocat i alkoholni ocat. Sve vrste octa imaju široku primjenu u kućanstvu, piše tportal.hr.

Alkoholni ili bijeli ocat najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, a vinski i jabučni ocat imaju reputaciju namirnica koje su dobre i za zdravlje.

Kao što mu samo ime kaže, vinski ocat radi se od vina, bijelog ili crnog i prepun je kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza i bakra.

Vinski ocat, osobito onaj od crnog vina, jak je antioksidans. Crno vino sadrži resveratrol, tvar koja se nalazi u crnom vinu i koje mu daje boju, ima snažno antioksidativno djelovanje. Bijeli vinski ocat ima blaži okus, za razliku od crvenog vinskog octa koji zbog tanina iz ljuske grožđa ima bogatiju, intenzivniju aromu. Dakako, što je vino kvalitetnije bit će kvalitetniji i vinski ocat. Vinski ocat mora sadržavati najmanje četiri posto octene kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6.

Vinski ocat ima karakterističan miris, crvenkaste je ili žute boje, što ovisi od vina koje se koristilo.

Vinski ocat ima i jaka antibakterijska svojstva pa se od davnina se koristi kao narodni lijek za bolesti i ozljede.

Osim kao začin u salati ili sastojak pri pripremi umaka, preljeva juha ili kao dodatak glavnim jelima, vinski ocat je poznat po protuupalnom ili antiseptičkom djelovanju. Koristio se i kao sredstvo za dezinfekciju, ispiranje rana, kod upala i povišene temperature…

Iako se obično ističu prednosti jabučnog octa u borbi protiv viška kilograma, neka su ranija istraživanja ukazala kako je i vinski ocat jednako dobar za sve one koji bi željeli istopiti nagomilane viškove.

Jabučni ocat koji se proizvodi od svježih jabuka koje se narežu na manje komade ili gnječe te podvrgavaju fermentaciji u dva koraka, također je prirodni lijek, a smatra se i prirodnim antibiotikom. Stručnjaci ističu kako je najbolje koristiti nepasterizirani ocat čiji pH iznosi između pet i sedam. Octena kiselina glavni je sastojak jabučnog octa i zaslužna je za njegove karakteristike poput okusa i mirisa.

Ako želite smršavjeti i ubrzati metabolizam prije svakog obroka dvije do tri žličice jabučnog octa stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac. Osim za one koji žele istopiti višak kilograma, jabučni ocat je odličan i za liječenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pak pigmentacijskih mrlja pa ga razrijedite s vodom i nanesite na kožu.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist