Kultura

Sveti Vlaho: Čašćenje bez granica

Sveti Vlaho: Čašćenje bez granica

Knjiga „Saint Blaise: Veneration without boundaries” odnosno Sveti Vlaho: Čašćenje bez granica predstavljena je sinoć u Samostanu Svete Klare.

Knjigu na engleskom jeziku koju je izdao Europski dom Dubrovnik, uredili su Caleb Ives Bach i Adriana Kremenjaš-Daničić,  predgovor je napisao dubrovački biskup Mate Uzinić, dok je tekstove prevela Biserka Simatović. Trećina knjige posvećena je čašćenju Svetog Vlaha u Hrvatskoj i Dubrovniku, a uz ostalo, knjiga na 128 stranica donosi i podatke o izgradnji i širenju kulta Svetog Vlaha, kako u europskim zemljama, zako i u zemljama van Europe.

-Sveti Vlaho duboko je utkan sa svojim djelima u ovaj narod i ovaj grad. Sveti Vlaho središte je Dubrovnika, a Dubrovnik je metropola štovanja Svetog Vlaha u cijelom svijetu – rekao je uz ostalo rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić istaknuvši nadu da će ova knjiga pridonijeti popularizaciji štovanja Svetog Vlaha u zemlji i svijetu.

-Knjiga je pisana na engleskom jeziku i time će vjerojatno približiti onima koju dođu u naš grad Festu svetoga Vlaha. Ona govori o štovanju Svetog Vlaha diljem svijeta, donosi i fotografije crkava I kapelica koje su posvećene našem parcu, te podatke o molitvama i običajima štovanja Svetog Vlaha diljem svijeta – istaknula je predsjednica Matice hrvatske-ogranka Dubrovnik Ivana Burđelez.

Urednica izdanja Adriana Kremenjaš- Daničić rekla je kako je motiv izdavanja jedne ovakve knjige bilo upravo dijeljenje radosti oko Feste svetoga Vlaha ne samo sa našim sugrađanima već i sa svim ljudima diljem svijeta. Kako je istaknula, ova knjiga na 128 stranica, donosi 300. fotografija, a dio njih tek je u ovoj knjizi ugledalo svjetlo dana i postalo dostupno široj javnosti.

Na predstavljanju je govorio i Caleb Ives Bach, koji je uz Kremenjaš – Daničić autor ove knjige, i osoba koja je zaslužna za njeno stvaranje. Po zanimanju inače povjesničar umjetnosti i bivši član CIA-e, američke obavještajne službe, koji se počeo zanimati za kult štovanja Svetoga Vlaha u svijetu. Nakon 15. godina istraživačkog rada, pripremio je studiju na oko 500 stranica, no s obzirom da u SAD-u Sveti Vlaho nije toliko poznat, a prema njegovim riječima, tamo postoje svega 3 crkve posvećene Svetom Vlaho, nije uspio pronaći izdavača.

Nakon neuspjelih pokušaja izdavanja studije, računalne verziju rukopisa poslao je svim većim svjetskim knjižnicama, da bi nakon 30-ak godina njegovo djelo ugledalo svjetlo dana u knjzi pod nazivom „Saint Blaise: Veneration with

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist