Kultura

Svetac ima svoj Grad

Svetac ima svoj Grad

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja i svakako jedan od najvažnijih kulturnih događaja ove godine u Dubrovniku „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ bit će otvorena u srijedu, 16. svibnja u Kneževu dvoru, te u 20 sati u žitnici „Rupe“.

Naime, ova sveobuhvatna izložba je postavljena u oba prostora, gdje će se moći razgledati do 31. srpnja. Riječ je o najvećoj i najznačajnijoj izložbi dubrovačke baštine od „Zlatnog doba Dubrovnika“ iz 1987. godine!
U Kneževu dvoru je prezentiran dio kulta svetoga Vlaha koji se odnosi na stari Dubrovnik, odnosno Dubrovačku Republiku, te Svetac kao državni simbol i njegova prisutnost u umjetnosti, dok je postav u „Rupama“ posvećen ostatku Parčeva kulta.
 
U realizaciju izložbe su uključena četiri muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja (Arheološki, Kulturno-povijesni, Pomorski i Etnografski) te istaknuti znanstvenici koji su angažirani kao vanjski suradnici. Pojedine segmente ove multidisciplinarne i sveobuhvatne izložbe obradili su, između ostalih, i akademik Igor Fisković, dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Slavica Stojan, dr. sc. Nella Lonza, dr. sc. Sanja Vrbica, dr. sc. Joško Belamarić, dr. sc. Ivan Mirnik, dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, maestro Josip degl'Ivellio, mr. sc. Maja Nodari, te drugi. Postav izložbe potpisuje kustosica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.
Osim predmeta iz fundusa Dubrovačkih muzeja, na izložbi će se moći vidjeti i brojni drugi vrijedni izlošci inspirirani ili posvećeni dubrovačkom Parcu, a koji su pristigli zahvaljujući ljubaznosti čak 56 različitih institucija i pojedinaca prosuditelja, najvećim dijelom iz Dubrovačke biskupije.
 
– Izložba „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ je središnji dio projekta Dubrovačkih muzeja čiji je cilj podići razinu svijesti o značenju Svetoga Vlaha u dubrovačkom kulturnom arealu, prezentirajući materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe koje Dubrovnik baštini zahvaljujući štovanju svoga parca, te povećati razinu prepoznatljivosti Svetoga Vlaha kao dubrovačkog nebeskog zaštitnika. Nastavak je to brendiranja Dubrovnika na temelju njegova stvarnog kulturnog naslijeđa, a prvi projekt u tom smislu smo pokrenuli lani kad smo središnji godišnji projekt posvetili velikom dubrovačkom i hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću u godini 300. obljetnice njegova rođenja – kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, voditeljica oba projekta.

Izložbu stoga prati široka promotivno-edukativna akcija usmjerena prema najširoj publici, dakle – lokalnom stanovništvu (Dubrovnik, Hrvatska), te turistima. Uz propagandne materijale i edukativne radionice prilagođene različitim dobnim skupinama, Dubrovački muzeji su proizveli i široki spektar muzejskih suvenira inspiriranih dubrovačkim svecem zaštitnikom.
 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist