DuList IN

‘Svemirska era čovječanstva’ ovu subotu u Orebiću

'Svemirska era čovječanstva' ovu subotu u Orebiću
21.02.2011. Ante Radonic snimio Rajko Sobat

Matica hrvatska Orebić vas poziva na predavanje iz budućnosti kao uvod u 2017. godinu!

U subotu, 21. siječnja u 18 sati, u dvorani Općine Orebić ugostit će hrvatskog astronoma Anta Radonića koji će nam održati predavanje na temu ‘Svemirska Era Čovječanstva’.

Prije 59 godina čovječanstvo je praktično ušlo u svemirsku eru i već smo ušli u 60. godinu svemirskih letova. Osvrnut ćemo se na povijesne i spektakularne svemirske misije te na razvoj mnogobrojnih raketa-nosača, satelita i svemirskih brodova. Danas je teško zamisliti svijet bez svega onoga što nam je omogućio razvoj svemirske tehnologije. Ta tehnologija istovremeno omogućila nam je da bolje spoznamo i naše mjesto u Svemiru i da proučavamo i ono što se događalo milijarde godina prije formiranja našeg Sunčevog sustava. Koliko duboko u svemir prodiru današnji teleskopi? Upoznat ćemo se sa čudesnim prizorima i pojavama u dalekom svemiru. Sve će to biti popraćeno sa mnoštvom fotografija. Poslije predavanja posjetitelji će moći postavljati pitanja iz područja astronomije i astronautike.

Ante Radonić, rođen u gradskoj jezgri grada Korčule, preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija sa odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.). Često na raznim radio i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja Svemira i svemirskih letova. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (od 1997.). Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

Vizualno rješenje plakata: Ana-Marija Vlahović

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist