Grad

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Dubrovnik i sveti Vlaho su sinonimi

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Dubrovnik i sveti Vlaho su sinonimi

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika povodom Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u utorak su dodijeljenje četiri Nagrade Dubrovnika za 2015. godinu kao i tri Nagrade Dubrovnika za životno djelo, od čega dvije posthumno.

Nagradu Dubrovnika za 2015. godinu dobili su Hasan Ćustović, Jadranka Dabrović, Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., te Anita Šimović. Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodijeljena je Jošku Juvančiću, kazališnom redatelju, a ove godine Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena i maestru Ivu Dražiniću te krajonbraznom arhitektu Brunu Šišiću.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ovom prilikom je istaknuo kako je Grad godinu završio u suficitu, a kako Dubrovnik ne smije zastajkivati u razvoju.

– Ponosni smo baštinici tradicije štovanja svetog Vlaha, a 1700 godina nije malo razdoblje, kao ni 1050. godina sjedinjenja Dubrovnika i svetog Vlaha. To je sjedinjenje, pogled uprt u budućnost, u ljude. Ove godine je i 25 godina od napada na Dubrovnik. On je bio neuspješan, a obrana uspješna. Hvala svima koji su obranili Grad – rekao je Vlahušić te dodao kako je običaj da gradonačelnik u svom obraćanju iznese izvješće o radu, no kako to neće napraviti jer prošle godine nije bilo svečane sjednice pa bi morao govoriti o prethodne dvije godine.

– Protekle godine smo imali situaciju za koju se nadam da se neće ponoviti pa nije bilo svečane sjednice pa bi trebao govoriti o protekle dvije godine. Neću jer Dubrovnik treba gledati naprijed – rekao je Vlahušić aludirajući na činjenicu da krajem 2014. godine nije usvjen proračuna za 2015. godinu.

– Godinu smo završili u sufucitu, riječ defict uglavnom ne poznamo. Završili smo u plusu jer svoj Grad i gradska trgovačka društva vodimo kao da su naše osobno vlasništvo. Želimo smanjivati poreze i prireze a dovesti proračuna do 20 tisuća kuna po glavi stanovnika. Mi zarađujemo tako što smo kreativni i vrednujemo svoju imovinu. Nije lako boriti se za svoju imovinu, i to ostavlja teške ožiljke, ali znamo što želimo. Dbrovnik čini jedan posto stanovništva Hrvatske, ali uvijek smo bili korak ispred i moramo to nasraviti. Ne smijemo zastajkivati i nadam se da su zastoji u razvoju Grada prošlost – rekao je Vlahušić.
Ustvrdio je i kako je u Dubrovniku u većini godine relativno niska nezaposlenost, a istaknuo je i kako se veseli početku gradnje projekta golfa na Srđu.

– Uskoro ćemo znati i ime arhitekta koji će raditi hotel Belvedere. To je bio vodeći dubrovački hotel, a tek kad se obnovi možemo reći kako je taj rat završio. Veselimo se uspjesima naših komunalnih društava, akvariju u Gružu. Ne smijemo stati, a dubrovačka snaga dolazi od toga da imamo potrošače iz cijelog svijeta – rekao je Vlahušić te napomenuo kako je pred Dubrovnikom jedna važna godina – ona 2020.
– Pred nama je jedna važna godina, to je 2020. Dubrovnik je ušao u finale za izbor Europsku prijestolnicu kulture. Puno toga smo ostvarili i nadam se da ćemo biti ozbiljan konkurent – rekao je on.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković je istaknuo kako Dubrovnik mora biti Grad uspjeha i sretnih ljudi.

– Dubrovnik mora biti grad uspjeha i sretnih ljudi, a na nama je da to napravimo. Kod promjene Grada ne smijemo u nijednom trenutku narušiti njegov identitet i stoljetnu tradiciju. Posebnu česttitku upućujem laureatima, čestima vam od srca i sigiran sam kako ćete ubuduće još bolje djelovati na dobrobit ovog Grada – rekao je Franković.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić naglasio je kako se današnje genaracije moraju ugledati na stare Dubrovčane i očuvati grad za buduće naraštaje.

– Mi smo privilegirani jer živimo u ovom Gradu, naši stari su stvorili Grad tako skladnim i lijepim i očuvali ga kroz stoljeća da i danas blista iznimnim sjajem. Mi ga moramo očuvati za naše buduće. Moramo se ugledati na naše stare kako su oni gospodarili Gradom, trpili i ginuli za interese grada. Čuvali su vjeru i identitet. Mi znamo kako jer su naši branitelji branili grad od agresije. Moramo se suprostaviti onima koji misle da Dubrovnik može ne biti prometno središte i regionalno središte i da se na Dubrovniku može umjetnički iživljavati – rekao je Dobroslavić.

Izaslanik predsjednice RH Andro Krstulović Opara rekao je kako bi hrvatska kultura i baština bila siromašna bez Dubrovnika, ali i kako je ime svetog Vlaha davno nadišlo dubrovaččke zidine.

– Ova Festa je u posebnom ozračju 1700. obljetnice smrti svetog Vlaha, ali njegovo ime je davno nadišlo ove mire. Sveti Vlaho je u sjevernim krajevima nazvan Blažom, ali on je svima nama u srcu. Dubrovnik i sveti Vlaho su sinonimi. Hrvatska povijest i kultura bez Dubrovnika bi bila siromašna i kad govorimo o Dubrovniku nikad nije previše superlativa. Bogata povijest Grada podsjeća nas na vrijednosti koje su Dubrovčani uvijek držali. Na prvom mjestu je sloboda, odnsosno Libertas. Dubrovnik je sa tom svojom ključnom riječju uz Vukovar postao simbolom hrvatske slobode. Ta sloboda dolazi od izražaja najviše na Festi svetog Vlaha – rekao je Opara.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader istaknuo je kako je Dubrovnik biser Hrvatske, te naglasio kako je lijepo doći u dio Hrvatske u kojem se govori o suficitu.

– Dubrovnik je ponos i biser Hrvatske, treba vam svima čestitati za sve što radite. Treba vam čestitati za sve ambiciozne planove. Lijepo je doći u neki dio Hrvatske i čuti o suficitu. Treba pomoći i drugima kojima nažalost treba pomoći. U teškim trenucima mnogi su pohitali u obranu Dubrovnika i Lijepe naše kada je trebalo – rekao je Sanader te obećao kako će podržavati sve dubrovačke razvojne projekte, naročito Pelješki most.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist