Kultura

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Vlahušić ‘umirovio’ stare Igre

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Vlahušić 'umirovio' stare Igre

Uoči večerašnjeg otvaranja 66. Dubrovačkih ljetnih igara održana je svečana sjednica Festivalskog vijeća.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić nije se pojavio na sjednici, niti je poslao svog izaslanika čime je još jednom iskazao svoj stav prema ovogodišnjem programu Igara, a zbog izvođenja Houellebecqovih ‘Elementarnih čestica’. Podsjetimo, župan je zatražio sigurnosnu procjenu ove predstave zbog autorovih stavova prema islamu. Iako je SOA u svom izvješću navela kako je riječ o događaju visokog rizika, Festivalsko vijeće podržalo je njeno uvrštavanje u ovogodišnji program. Zbog toga je Županija odlučila uskratiti financijska sredstva 66. Igrama.

Svečanu sjednicu je vodio ministar kulture Berislav Šipuš.

Nekoliko puta mogla se čuti riječ ‘opstrukcija’ posebno u obraćanju intendanta Igara Mladena Tarbuka.
– Meni je drago da smo unatoč mnogim opstrukcijama uspjeli doći do današnje sjednice. Usvojeni program realizirat će se bez značajnih teškoća. Sinoć smo imali uspješnu generalnu probu Otvaranja, veselimo se nešto drukčijem Otvaranju, koje je bilo dobro prihvaćeno od publike – smatra Tarbuk, naglasivši kako se i pripreme za Elementarne čestice odvijaju u sasvim normalnom ritmu.

– Ne vidim neku ozbiljnu prepreku koja bi spriječila izvedbu 20. srpnja. Meni je strašno žao što se sjednici nisu odazvali predstavnici županije. Mislim da je unatoč svim razmiricama s njihove strane bilo dobro da su došli, morali bi pratiti kako se program odvija, morali bi i dalje biti naš partner. Mislim da nije dobro da se i dalje nastavlja opstrukcija rada Festivalskog vijeća. Znamo svi da je vijeće donijelo odluku na legitiman način i mislim da je bit demokracije da se poštuju odluke većine – zaključio je Mladen Tarbuk.

Mani Gotovac, ravnateljica dramskog programa, u kratkim je crtama predstavila ovogodišnji koncept Igara.

– Mislim da ćemo ove godine pokazati jedan mogući koncept Igara. Ne kažem da je to nešto bitno novo, ali u odnosu na posljednje godine to jest novo, a kao što znamo uvijek se svakih promjena svi u Hrvatskoj jako bojimo. U tom konceptu su dvije temeljne ideje. Jedna je da igramo klasiku Igara, te suvremeni repertoar jer sam mišljenja da Dubrovnik ima pravo biti grad 21. stoljeća. Drugi dio tog koncepta je posebno vezan za ovu godinu, a to je hrvatsko-francusko prijateljstvo koje na poseban način odjekuje kroz cijelu povijest Igara – rekla je, među ostalim, Mani Gotovac.

Gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je ‘kako je ovo prva godina nakon umirovljenja Igara’.

– Prve godine nakon umirovljenja starih Igara otvara se novi duh Igara. Umjetnost jest preispitivanje stalno postojećeg i otvaranje prostora za novo. Cijeli Dubrovnik stoji iza Igara, financijski, organizacijski, ljudski… Grad živi u tom okruženju. Bilo je prijelomnih stvari u ovoj godini, kada nismo znali kako ići dalje. Ne samo oko Elementarnih čestica. Do sad drugi ministri nisu imali obvezu i dužnost zauzeti čvrsti stav. Bilo je stvari kada se razmišljalo što će uopće biti Igre, bilo je stvari kada se razmišljalo da dubrovački festival bude kao splitski. Stvari su mogle ići krivo, no tad je ministar rekao kako će DLJI biti nacionalni festival pa taman nitko drugi ne stajao iza toga – rekao je Vlahušić.

Šipuš je sjednicu zaključio riječima kako je čar Dubrovačkih ljetnih igara u iznenađenju, u otvaranju novih prostora, i u novim izletima u nepoznato.

– Umjetnost jest prilično nepoznato područje, koliko god mi u njemu plovili – zaključio je ministar.

 

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist