DuList IN

Sve što niste znali o Pelješkom vareniku

Sve što niste znali o Pelješkom vareniku

Nakon uspješnih prezentacija na Terra Madre Balkan u Albaniji i Salone del Gusto Terra Madre u Italiji, prezidij Pelješkog varenika bit će predstavljen i dubrovačkoj publici.

Udruga Kinookus, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, poziva sve zainteresirane na predstavljanje Slow Food prezidija Pelješkog varenika, koje će se održati u petak 11. studenog u 19 sati, u prostorijama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Lapadska obala 7, prvi kat, učionica E-3.

Zahvaljujući naporima Slow Fooda, udruge Kinookus i četiri vinarije s Pelješca – Bartulović, Križ, Miloš i Vukas – ovaj dragocjeni tradicijski proizvod, simbol pelješkog kraja i dubrovačke gastronomije, izlazi na tržište. Cilj predstavljanja varenika upoznavanje je potencijalnih kupaca – kuhara, slastičara, ugostitelja, malih hotela, originalnih suvenirnica, ali i šire publike – s proizvodom, njegovom poviješću i gospodarskim potencijalom.
Predstavljanje će biti popraćeno degustacijom suvremene interpretacije varenika u izvedbi uspješne dubrovačke slastičarke Lucije Tomašić.

Na predstavljanju će govoriti:
Ivo Kara-Pešić, predsjednik udruge Kinookus i koordinator ESSEDRA projekta za Hrvatsku;
Marijeta Čalić – koordinatorica prezidija Pelješkog varenika (vinarija Križ);
Ivan Miloš – vinarija Miloš;
Mario Bartulović – vinarija Bartulović.

O Pelješkom vareniku
Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u prekrasnom pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Boja mu varira od krvavo crvene do tamnog karamela, slatkog je voćnog okusa s notama meda i crne čokolade. Od davnina je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači i kolačima. Još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica – mantala.

O prezidiju
Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik i nemoguće ga je pronaći na tržištu. Ali grupa mladih lokalnih vinara, uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Prezidij radi zajedno s proizvođačima i lokalnim partnerom, udrugom Kinookus, na definiranju protokola proizvodnje koji će kombinirati tradiciju i inovaciju, s ciljem promocije varenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

S obzirom na ograničeni broj mjesta, prijaviti se za sudjelovanje možete na e-mail adresu kinookus@gmail.com.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist