Kultura

‘SVE OSTALO JE GLAZBA’ Dubrovačka glazbena večer u Beču

'SVE OSTALO JE GLAZBA' Dubrovačka glazbena večer u Beču

Sinoć je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana Dubrovačka večer pod nazivom “Fortepiano nas povezuje, Dubrovnik u pohode Beču” na kojoj je izveden glazbeno scenski kolaž “Druga strana povijesti” Udruge Sve ostalo je glazba.

“Program Fortepiano nas povezuje – Dubrovnik u pohode Beču iz ciklusa ‘Druga strana povijesti’ glazbom i scenskim prikazom upućuje na bogatstvo hrvatske kulturne baštine i važnost Dubrovnika kao centra kulturno-povijesnih zbivanja. Dubrovačka kulturna sredina, koja je u glazbenom ozračju bila u dosluhu s čitavom Europom u drugoj polovini 18. stoljeća, održavala je i vrlo bliske kontakte s Bečom i Habsburškom monarhijom”, rekao je savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić brojnoj bečkoj publici u prostoru veleposlanstva.

Pijanistica Ivana Jelača na fortepianu i Stjepan Nodilo na klasičnoj oboi izveli su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Luke Sorkočevića, Josepha Haydna i Gaetana Donizettija. Scenski program vodio je Dubrovčanin Marojica Bijelić u ulozi znanstvenika, filozofa, pjesnika i diplomata Ruđera Boškovića koji je govorio o kulturnom životu Beča i Dubrovnika i uz ostalo rekao kako je diplomat i skladatelj Luka Sorkočević pisao i o bečkim društvenim događajima poput balova u dvorcu Schoenbrunnu kao i o glazbenom geniju Mozarta, koji je svoja besmrtna djela stvarao na Walterovom instrumentu. Okosnica priče projekta je povijesni instrument – fortepiano iz radionice bečkog graditelja instrumenata Antona Waltera. Jedan primjerak posjedovao je Mozart koji se danas nalazi u Salzburgu, a među još 10-tak sačuvanih primjeraka u svijetu ulazi i dubrovački Walterov fortepiano iz 1790. koji je iz Beča u Dubrovnik dospio u 19. stoljeću i čuva se u Kulturno-povijesnom muzeju Kneževa dvora.

Projekt “Druga strana povijesti” premijerno izveden 2014. u Dubrovniku nastao je u suradnji udruge SOG i Dubrovačkih muzeja.

Dubrovačku večer su organizirali hrvatsko veleposlanstvo u Austriji, Hrvatsko-austrijskog društvo Dubrovnik i udruga “Sve ostalo je glazba”.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist