Zanimljivosti

Svaki treći građanin oboljeva od psihičkih tegoba

Svaki treći građanin oboljeva od psihičkih tegoba

U Hrvatskoj čak svaki treći građanin može oboljeti od jednokratnog ili višekratnog psihičkog poremećaja. Rečeno je to na tribini „Služba za mentalno zdravlje u zajednici“, koja je u organizaciji udruge „Lukjernica“ održana u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

U otvaranju tribine nazočnima se obratila dr. Nada John, šefica odjela psihijatrije u OB Dubrovnik, koja je objasnila pojam mentalnog zdravlja kao osjećaj samopoštovanja, zadovoljstva, uključenosti u obitelj i zajednicu.

– Silno sam se trudila da se stigma, strah od dolaska psihologu ili psihijatru, ukloni. Trudili smo se osnivati klubove, posebno za mlade, ali nas je uvijek bilo premalo da bi napravili nešto veliko – kazala je John.

– Moderna terapija i farmakologija puno su doprinijeli da se pacijentu pomogne riješiti se barem jednog dijela simptoma, kako bi se lakše uključio natrag u život – istaknula je John, dodavši kako zdravlje nije samo „odsustvo bolesti“, već i socijalno i ekonomsko blagostanje.

Prof.dr.sc. Slađana Štrkalj-Ivezić ukazala je na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za brigu o mentalnom zdravlju.
– Oboljeli od shizofrenije imaju šansu čak i potpuno ozdraviti, ako im se da prilika za rehabilitaciju. A mi to u Hrvatskoj nemamo, nekakav centar za rehabilitaciju u kojem bi oboljeli mogli opet se vratiti u zajednici – istaknula je Štrkalj-Ivezić.

Takvi centri trebali bi biti pristupačni, sveobuhvatni, efikasni. U Hrvatskoj i jest najveća barijera, tvrdi Štrkalj-Ivezić, nedostatak adekvatnih institucionalnih rješenja.

Štrkalj-Ivezić kao ključan problem u Hrvatskoj ističe nedostatak plana akcije provedbe nacionalne strategije. Cilj akcije je dovesti službu za mentalno zdravlje u zajednicu, tvrdi Štrkalj-Ivezić, odnosno uvesti alternativu bolničkom liječenju.

– Zato je ključna politička volja da se sve preporuke svjetskih organizacija provedu u Hrvatskoj – zaključila je Štrkalj-Ivezić.

Na tribini je govorio i Zoran Bradaš, medicinski tehničar koji već nekoliko godina radi kao psihijatrijski patronažni tehničar, odnosno koordinator liječenja.

– Psihijatrijskim bolesnicima treba prije svega potpora na terenu, kako bi pacijent i njegova obitelj mogli imati normalan život. Naš zadatak je na vrijeme prepoznati relap bolesti, odnosno prepoznati simptome koji dovode do recidiva – kazao je Bradaš.

Tribina je organizirana u suradnji sa Službom za psihijatriju OB Dubrovnik, Gradom Dubrovnikom i Županijom dubrovačko-neretvanskom.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist