Aktualno

‘Svaki poduzetnik je i vizionar’

'Svaki poduzetnik je i vizionar'

Znam što znači odlaziti u neka bivša vremena. Znam što znači napisati virman s više kopija, znam što znači izmisliti proizvod ili uslugu pa taj proizvod ili uslugu prodavati na tržištu – započela je danas informativno predavanje u Kampusu pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar.

O čemu se radilo?
Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta organizirala je informativno predavanje na temu 'Program poticanja poduzetništva i obrta: Poduzetnički impuls – analiza poziva u 2013. i najava novog ciklusa natječaja za 2014. godinu'.

– Moj osobni stav je da u državnim službama ne može raditi nitko tko barem pet godina nije radio u privatnika, naučio što znači zaraditi plaću. Ministarstvo poduzetništva je proaktivno, te ima sjajne rezultate, no nažalost te vijesti ne prolaze do javnosti zbog ostalih vijesti – istaknula je Lončar.
Poduzetnički impuls program je bespovratnih poticaja, gdje se prijavljuje jako puno mladih ljudi, kojima treba objasniti što znači bespovratno, istaknula je Lončar.
– Ne, to ne morate vratiti, ali morate namjenski utrošiti, odnosno opravdati novac koji Vam je dala RH. Plaću Vam nije dala država, već svi vi ovdje dajete novac. O tome ovisi kvaliteta. Bespovratni programi su oni gdje kvalitetu možete dobiti od dvadeset do milijun kuna bespovratnih poreza. Vaš udio je od 25 do 50 posto – istaknula je Lončar, a o progrmaima više možete pročitati ovdje.

Vrlo jednostavno je – ukoliko poduzetnik ili obrtnik ne uloži vlastitu kunu, onda on zaista nema jednako učešće u angažmanu oko realizacije i uvijek je jednostavnije kada kažete 'dao sam svoju kunu', kada pazite kud i kako s novcem – ističe Lončar.

– Kako se novac isplaćuje? Na mjerama konkretnim za poduzetnike u omjeru 60:40. Iskustvo iz prijašnjih godina pokazuje kako se novac isplaćivao svakako, kako se davalo bilo kako te kako je novac odlazio u vjetar. E, sad je dukčije. Novac je vaš, stoga će ići tako da će se poduzenici obvezati da će, prije svega pisati kvartalna izvješća, koja netko i čita, te da budete spremni u svakom trenu na novinarska pitanja, te da isto shvaćate kao marketinšku mogućnost za prezentaciju svog proizvoda – naglašava Lončar.

– Vjerujte mi, kontrolirat će se poduzetnici. Proteklih godina bilo je svega, kupovale su se jahte, skupocjeni automobili, to iskusnije kolege i znaju. Pokušavamo odgovorno dijeliti novce,k ome i što, te da u svatkom trenutku znamo što se događa. Cilj je – očuvanje postojećih radnih mjesta kad imamo kriznu situaciju poput ove, pa onda kombinaciju s mladim ljudima da im damo mogućnost ulaska u poduzetničke vode. Tu su i nova radna mjesta, ai ljudi koji su bez krize ostali bez posla – ističe Lončar.

Biti poduzetnik je, između ostalog, i hrabrost – znači i strast i spremnost na rizik, znači i biti vizionar i tu vam treba pomoći. Tu država treba pomoći prema mogućnostima – zaključila je Lončar.
 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist