Aktualno

Svaki peti Hrvat uopće ne želi raditi

Svaki peti Hrvat uopće ne želi raditi

Podaci Eurostata govore da je Hrvatska jedna od zemalja s najvišom stopom nezaposlenosti mladih u Europi.

Ona je 30,7 posto, a prosjek za EU-27 je 20,9 posto. U usporedbi s drugim zemljama gdje se nezaposlenost češće odnosi na niže obrazovane, u Hrvatskoj je razlika u obrazovanosti manje izražena kada je riječ o nemogućnosti pronalaska posla. Velik je problem daljnji pad ionako niske stope zaposlenosti te sve veći broj onih koji ovise o drugima.

Prema pisanju portala Jutarnji.hr, u nekoliko proteklih godina stopa zaposlenosti pala je sa 56 na tek 54 posto, dok je prosjek u EU-27 oko 65 posto. U Hrvatskoj je čak 7,1 posto radne snage ili 123.000 ljudi neaktivno, onih koji nisu zaposleni niti traže posao. Samo Italija i Bugarska imaju veći udjel neaktivnih u radnoj snazi. No, kada je riječ o muškarcima u dobi od 25 do 54 godine, najaktivnijem razdoblju, tu je Hrvatska ipak rekorder.

Oko 18 posto ili gotovo svaki peti muškarac ne traži posao, a razlozi nisu bolest niti obiteljske okolnosti već neki drugi. Može se pretpostaviti da se odnose na umirovljenje branitelja, što je ipak hrvatska specifičnost u odnosu na druge zemlje.

Kada je riječ o ženama, Hrvatska ipak ne stoji loše u usporedbi s drugim i puno razvijenijim i bogatijim zemljama. Tako mnogo više žena koje ne traže posao imaju Malta, Italija, Španjolska, Irska i Rumunjska.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist