DuList INKultura

SUSRET BOJA U GALERIJI MLADIH Svako je dijete – umjetnik!

SUSRET BOJA U GALERIJI MLADIH Svako je dijete - umjetnik!

Galerija mladih, izložbeno mjesto ‘istinskih’ umjetnika – djece, otvorila je ovaj četvrtak vrata izložbi ‘Susreti boja’ malih Gružana koje vodi njihove tete Maja Šoš.

Ona je, zajedno s profesorom Davorom Lucianovićem, vodila trodnevne radionice za grušku dječicu, koja su se poigrala primarnim bojama u tehnici mokro na mokro i dokazali da se u svakom djetetu skriva umjetnik, a uz to su se iskazali i pjesmom!

Mlade umjetnice i umjetnici su Ema Avdić, Ivan Bilić, Adin Brković, Anida Brković, Lucija Divković, Damir Halilović, Ana Krstova, Ela Kusalo, Tihana Majstorović, Filip Matić, Lana Mehić, Karmen Mimica, Rita Paskojević, Nina Radivojević, Marta Vuletić i Amer Zekić, njihove radove pogledajte do 19. studenog.

Čarobna moć vode i boja otvaraju dječje duše prema onome što je temeljna čovjekova karakteristika, a to je stvaranje – istaknuo je prof. Lucianović, a kazao je i to kako su djeca ‘tijekom tri dana trajanja radionice bila vrlo nadahnuta i motivirana’.

-U kratkim razgovorima za vrijeme slikanja pokazivali su zadovoljstvo, entuzijazam, ali ponekad i zabrinutost za konačni ishod. Bili su otvoreni i pričali sa mnom o stvarima koje ih raduju: kao skori dolazak tate ili dunda s broda, doživljaje njihovih lutaka i slično. Radost zbog slikanja iskazivali su i pljeskom prilikom mojih ponovljenih posjeta, pa čak i plačem, uslijed zabrinutosti da će možda morati krenuti kući prije nego započnu sa slikanjem ili da neće doći na red za slikanje. Radovala me spoznaja da u dječjim dušama živi snažna potreba za umjetničkim izražavanjem. Toga moramo biti naročito svjesni i u kasnijem razvoju omogućiti djeci kontinuirano bavljenje kako likovnim, tako i ostalim oblicima umjetničkog stvaranja – naglasio je prof. Lucianović, dok je pak odgajateljica istaknula kako je ‘vrlo važno ponuditi djeci od strane roditelja i odgojitelja različite poticaje za razvoj njihove maštovitosti’.

– Likovno izražavanje djeci pruža radost i zadovoljstvo te potiče dječju kreativnost. Kroz boju dijete na najjednostavniji način prenosi svoje doživljaje, prenosi svoju dušu na papir – platno. Pažljivo oko odgojiteljice, na svoj osebujan način, potiče dječje potrebe, cijeni njihov trud, osjećaje, maštu i senzibilizira djecu na jedinstveni doživljaj. Konačno, stvaranje vlastitog djela djeci stvara osjećaj vrijednosti. Svaki dječji crtež ima svoju ljepotu – kazala je Šoš, izrazivši veliko zadovoljstvo radom s prof. Lucianovićem.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist