Kultura

SURADNJA ZEMALJA REGIJE “U kulturi nema navijanja, vulgarnosti i sukoba”

SURADNJA ZEMALJA REGIJE "U kulturi nema navijanja, vulgarnosti i sukoba"

S ciljem suradnje na razvitku projekata upisa na UNESCO-vu listu zaštite, danas su se u Dubrovniku sastali ministri kulture Hrvatske, BiH i Albanije.

– U svakoj od zemalja formirane su skupine stručnjaka koji su realizirali projekte na lokalnoj razini. U Hrvatskoj je završen projekt obnove Maškovića Hana, a u realizaciji je obnova Palače Moise na Cresu. Ipak, za zemlje u regiji bitna su dva projekta: suradnja na nominaciji kulturne materijalne baštine stečaka za UNESCO-ovu listu te oblikovanje projekta Dinarski krš iz područja prirodne baštine – kazala je tom prilikom ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Bosanskohercegovački ministar civilnih poslova Sredoje Nović kazao je kako je projekt upisa stećaka na UNESCO-vu listu zaštite, na kojem su zajednički radile Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH, po mnogo toga jedinstven.

– Stećci su autohtoni samo ove četiri zemlje i nijednoj drugoj. Stručnjaci su pet godina radili na prijavnim dokumentima i to je s uspjehom učinjeno nedavno u Ohridu. Nadamo se da će građani sve četiri zemlje uskoro biti ponosni kad se stećci uvrste na listu – rekao je Nović, dodavši kako vjeruje i u uspjeh projekta Dinarski krš.

– Kultura nas najviše može povezati. Možda je i iznad sporta, jer u kulturi nema navijanja, vulgarnosti i sukoba.
Albanska ministrica kulture Mirela Kumbaro Fruxi istakla je kako zemlje u regije ne dijele samo more, nebo i planine, već kulturnu baštinu, što nije pitanje nacionalnih država, već ljudskog iskustva.

– Kultura je veliki prostor bez granica gdje možemo govoriti zajedničkim jezikom kulture, umjetnosti i povijesti. Bitno je izgraditi mostove suradnje i razmijeniti iskustvo. Dogovorili smo se razmijeniti stručnjake u pogledu restauracije, ali želimo i razmjenu kulturnih djelatnika – rekla je Fruxi.

Ministrica Zlatar Violić završno je istakla kako je sastanak u Dubrovniku bio uvod u regionalnu konferenciju koja će se na istom mjestu održati krajem listopada.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist