Zanimljivosti

SUPER ZA ZIMU Ovo su namirnice koje griju tijelo prirodnim putem

SUPER ZA ZIMU Ovo su namirnice koje griju tijelo prirodnim putem

Tradicionalno, zimska prehrana podrazumijeva ‘teža’ jela, masnija te samim time i ona koja stvaraju koji kilogram viška. No, postoji cijeli niz namirnica koje su laganije, a ugriju organizam.

Kako piše Zdrava hrana, ove namirnice sudjeluju u termoregulaciji tijela, odnosno poboljšavaju i potiču rad metabolizma čime se stvara toplina – termogeneza. Namirnice koje sadrže visoku količinu složenih ugljikohidrata, poput krumpira, žitarica, batata i mrkve, jabuke, banane i orašastih plodova, daju organizmu dovoljno goriva koje se lako probavlja i time brzo oslobađa energiju, odnosno toplinu.

S druge strane, bioaktivne komponente, poput piperina, kapsaicina, alicina, gingerola kojih ima u papru, crvenoj ljutoj papričici, češnjaku i đumbiru, potiču rad metabolizma, oslobađaju više energije odnosno topline pa je, nakon konzumacijom ovih namirnica, našem tijelu toplije.

Evo koje su namirnice izvrsne za zimu:

Leća – bogata je bjelančevinama, ali i složenim ugljikohidratima koji organizmu daju dovoljno energije za stvaranje topline. Savjet: kuhanu leću začinite crnim paprom, češnjakom i bučinim uljem za dodatni grijući efekt.

Bademi – ukusan su međuobrok ili dodatak jelima pa ih je lako ubaciti u prehranu. Savjet: desetak badema, lješnjaka ili oraha osigurat će vašem tijelu unutarnju toplinu koja traje.

Batat – dio je obitelji korjenastog povrća. Uz složene ugljikohidrate, sadrži i biljne pigmente karotenoide koji, osim što im daju lijepu narančastu boju, su i snažni antioksidativni regulatori imuniteta. Savjet: prstohvat ružmarina, morske soli i maslinova ulja daje batatu mediteranski štih.

Prokulice – osim što će vam zagrijati tijelo, pomoći će i u borbi protiv gripe. Sadrže visok udjel vlakana, a bogati su i fitonutrijentima koji pozitivno djeluju na rad imunološkog sustava i metabolizma. Savjet: pripremljene na lešo prelijte aromatičnim ghee maslacem i začinite mljevenim paprom.

Čili papričice i đumbir – začini su koji sadrže srodne alkaloide kapsaicin i gingerol, aktivne tvari koje definiraju njihovu ljutinu, aromu i ljekovitost. Ove bioaktivne tvari ubrzavaju metabolizam, zbog čega sagorijeva masno tkivo i stvara se toplina u tijelu. Savjet: za odličan napitak koji grije savjetujemo sok od đumbira, cijeđene naranče, čili papričice i meda.

Avokado – ovo egzotično kremasto voće bogato je visokokvalitetnim mastima koje u kombinaciji sa začinskim biljem vašem tijelu daje “ekstra” toplinu u hladnim zimskim danima. Savjet: pesto od avokada, maslinova ulja, limunova soka, češnjaka, papra i bosiljka namažite na prepečeni raženi kruh.

Jabuka – bogata je kvercetinom, bioaktivnom tvari snažnog antioksidativnog djelovanja. Uz to, sadrži dijetalna vlakna poput pektina koji “hrani” dobre bakterije u probavnom traktu i poboljšava probavu. Savjet: ribana jabuka i prstohvat cimeta bit će odlična marenda koja grije.

Izvor: Dobra hrana

 

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist