Aktualno

Šuica traži sredstva iz Fonda za solidarnost za požare i poplave

Šuica traži sredstva iz Fonda za solidarnost za požare i poplave
Portrait of MEP

Dok su posebice Zadar i Nin te ostali dijelovi Dalmacije i Istre trenutno pogođeni elementarnim nepogodama poplava nakon ranijih velikih požara širom Dalmacije, voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu ukazala je na problematiku požara u Hrvatskoj u kojoj je ove godine zabilježeno čak 4907 požara.

No, požari nisu zahvatili samo i Hrvatsku već i druge zemlje Europske unije; Španjolsku, Italiju, Portugal i Grčku.

Zastupnica Šuica osvrnula se na globalno zatopljenje i klimatske promjene koji zapravo dovode do sve učestalijih prirodnih nepogoda te zatražila da se osigura brža mobilizacija Europskog fonda solidarnosti koji je osnovan kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Za vrijeme svog mandata, zastupnica Šuica postavila je sedam pisanih pitanja Europskoj komisiji kako bi ukazala na potrebu za boljom zaštitom europskih šuma.

-Drago mi je da je Vlada na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem prepoznala nedostatak sredstava namijenjen vatrogascima te najavila kako će izdvojiti 7,6 milijuna kuna za tu namjenu. Tijekom cijelog ljeta Dalmacija se suočavala s brojnim požarima koji ne bi mogli biti svladani bez napora naših vatrogasaca, pilota kanadera, vojnika i brojnih volontera. Nadam se kako će građani koji su pogođeni ovom nepogodom što prije doći do sredstava i nadoknaditi pretrpljenu štetu. Održavanje rasprave u Europskom parlamentu ukazuje da su razmjere štete prouzrokovane ovoljetnim požarima prepoznate od europskih institucija te da se u budućnosti može očekivati brža i jača potpora Europske unije pogođenim zemljama – izjavila je Dubravka Šuica.

Kao rezultat aktivnosti zastupnika, u četvrtak 14. rujna 2017., održat će se rasprava o interpelaciji zastupnika Europskog parlamenta vezano uz požare koji su zahvatili Hrvatsku i druge zemlje Europske unije ovog ljeta.

Podsjetimo, 52 zastupnika iz Europskog parlamenta, među kojima je i zastupnica Dubravka Šuica (EPP/HDZ) u srpnju ove godine potpisali su interpelaciju Europskoj komisiji u kojoj su zaključili kako je zakonodavni i financijski okvir u području zaštite od požara i suša nedostatan te da ta praznina treba biti popunjena što prije kako bi se ugroženim državama članicama olakšala procedura pristupa financijskim sredstvima te se potaknuo mehanizam međusobne suradnje.

Zastupnici su Komisiju pozvali na mobilizaciju Europskog fonda solidarnosti kako bi što brže i efikasnije države članice mogle iskoristiti sredstva za borbu protiv požara i suša, kao i za uklanjanje nastale štete. Predložili su i osnivanje Europskog intervencijskog mehanizma kojim će se stvoriti i objediniti zakonodavni okvir i financijska sredstva kroz zajedničko tijelo za zaštitu šuma. U konačnici, zatražili su i jaču koordinaciju politika za borbu protiv požara i suša među državama članicama.

Poznato je da je hrvatski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tomislav Tolušić već ukazao kako je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo 150 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta, izgradnju uništenih objekata, nabavu životinja, bilja i mehanizacije stradalih u elementarnoj nepogodi. Prema sadašnjim projekcijama prve isplate mogu se očekivati na proljeće 2018. godine i to po stvarnim troškovima potrebnim za obnovu uništenih poljoprivrednih potencijala na gospodarstvima.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist