Aktualno

Šuica najviše obružavala!

Šuica najviše obružavala!

Bez jedne ruke vladajuća koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU nema kvorum, što se u zadnje tri godine pokazalo čak tri puta.

No, prošlog se tjedna prvi put dogodilo da na Gradsko vijeće nisu došla sva tri vijećnika Nezavisne liste Pera Vićana. Vićan je time još jednom uputio nedvojbenu poruku gradonačelniku Andru Vlahušiću i predsjednici Gradskog vijeća i GO SDP-a Olgi Muratti kako bez njega Grad ne može funkcionirati. Jer, nedolazak Vićana iskoristila je i šefica dubrovačke oporbe pokazavši vladajućima kako im je vlast klimava. Šuica je, naime, tri točke dnevnog reda Olgu Muratti i njene vijećnike držala u uvjerenju kako će se Vijeće ipak održati. No, nakon što dvije odluke nisu dobile potrebnu većinu, sjednica je odlaskom oporbe prekinuta.
 
NEDOLAZAK SE PLAĆA 750 KUNA
 
Nije to prvi put u tri godine, a zanimljivo je spomenuti kako gradski vijećnici i kad ne dođu na sjednicu dobiju određenu svoticu novca. Nedolazak se plaća 750 kuna, odnosno ukoliko gradski vijećnik ne dođe na sjednicu dobije pola svoje mjesečne sinekure, koja u slučaju dolaska iznosi 1500 kuna.
A tko je to izostajao sa sjednica u tri godine (održano ih je 28, redovnih).

Najviše je obružavala šefica oporbe. Dubravka Šuica čak je pet puta izostala sa sjednica Gradskog vijeća. Opravdano naravno. Slijede tri vijećnika, također oporbe, što je i razumljivo jer kad vladajući vijećnici izostanu, sjednica se ni ne održi, s po četiri izostanka. Po četiri opravdana imaju tako Srećko Ljubičić i Marinko Vlahinić iz HDZ-a,  te Ivica Stjepović iz HSS-a. Po dva puta opravdano su izostali Karlo Gjurašić (HSS), koji usput budi rečeno zbog obnašanja dužnosti državnog tajnika nije sve tri godine proveo u dubrovačkom parlamentu, te koalicijske mu kolege Antun Kisić i Tomislav Ivušić. Jedno je izostao i Teo Andrić, te Doris Lepeš Matić, Vićanova vijećnica. Slavan je ostao zabilježen izostanak esdepeovca Mujice Zijadića s 4. sjednice dubrovačkog parlamenta.

BROJI SE, KAKO KOME?
 
Vijeće je tada prekinuto zbog nedostatka kvoruma. Slično se dogodilo i godinu dana kasnije kada se na sjednici, što doduše nije prikazano u podatcima koje su nam dali iz službe Gradskog vijeća, nisu pojavili Pero Vićan i vijećnik s njegove liste Zoran Cikatić. Uvidjevši da ih nema na sjednici HDZ i HSS napuštaju Vijeće, koje je otkazano zbog nedostatka kvoruma.
Iz Gradskog vijeća napomenuli su kako uz navedene pojedinačne izostanke na 19. sjednicu Gradskog vijeća nije došla koalicija HDZ/HSS, koja je podsjetimo prije njenog održavanja upozoravala Olgu Muratti na njeno nezakonito sazivanje. Tada vijećnicima, naime, materijali nisu bili dostavljeni u zakonom predviđenom roku.

Oporba je podsjetimo bojkotirala i nastavak 26. sjednice Gradskog vijeća, čiji je prvi dio održan 30. ožujka ove godine, no zbog kasnih večernjih sati (čitaj Doris Lepeš Matić je otišla doma) prekinuta je te nastavljena za par dana. Tako se vijećnici oporbe nisu pojavili na nastavku.
Iz Gradskog vijeća, zanimljivo je, zabilježili su samo prošlotjedni Vićanov izostanak, kada se nije pojavio zajedno sa svoja dva vijećnika. A onaj izostanak 2010.? 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist