Peškafondo

Sudovi ga nisu voljeli

Sudovi ga nisu voljeli

I opet je izgubio! Najnovija presuda stigla je s Trgovačkog suda gdje je odlučeno kako je Grad Dubrovnik na čijem je čelu bio haenesovac Andro Vlahušić neutemeljeno naplaćivao dubrovačkim agencijama zaustavljanje turističkih autobusa na Pilama. 

Pet gradskih agencija bili su u pravu kad su odbili plaćanje nelegalnog nameta kojeg je nametnuo Vlahušić i sad Grad Dubrovnik, odnosno svi mi, možemo čekati da se javi i onih drugih 77, ili 177 agencija sa zahtjevom za nadoknadu prouzročene štete. Jer činjenica je da je Vlahušić donio i odobrio provođenje protuzakonite odluke.

Po odluci Andra Vlahušića, Grad je četiri i pol godine bespravno naplaćivao i parkiranje osobnih vozila Dubrovčanima, a sve je to potvrdio Visoki upravni sud RH. Gradonačelnik se po tom pitanju nije udostojio niti ispričati sugrađanima, već je samo po hitnom postupku priložio novu odluku na glasovanje pred Gradsko vijeće.

Da radi nezakonito ‘presudilo’ je i mišljenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Gradsku odluku o taksi ‘tarifi 2’ , esdepeov ministar Hajdaš Dončić ocijenilo nezakonitom.

Kako je završio Vlahušićev pokušaj izgradnje Marine Gruž? Na sudu, dakako. Ex gradonačelnik otvoreno se svrstao na stranu investitora Pašalića te mu pružio stratešku potporu kako bi dobio koncesiju u Gružu na razdoblje od 30 godina. Nakon podizanja tužbe preostale dvije strane u postupku Upravni sud u Splitu poništio je odluku o koncesiji.

U njegovom mandatu donesena je i presuda Visokog upravnog suda o poništenju prostornog plana kojim je prostorni obuhvat projekta golfa na Srđu utrostručen. Sad će njegovi pobornici reći kako jad Vlahušić u tom slučaju nije ‘ni kruh jeo, ni kruh mirisao’. Pa i nije baš tako. Upravo je ex gradonačelnik omogućio donošenje UPU Srđ kojeg je usvojila večina gradskih vijećnika udruženih u Dubrovačkih dogovor.

Ma ima toga još… Doktor Vlahušić, koji je u međuvremenu postao i pravni ekpert, okuražio se i usudio se napisat zakon, i to onaj o zidinama, a sve u cilju, oduzimanja zidina Društvu prijatelja dubrovačke starine, ili prevedeno preuzimanje bogate blagajne od ‘gradskijeh mira’ pod ‘svoje šape’. Vjerujem da znate kako je završio Lex Vlahušić? Ustavni sud presudio je u korist DPDS-a, koji nastavljaju upravljati zidinama sve do 2019. godine.

I da, za kraj, čeka se i presuda Vrhovnog suda za ‘Aferu Šipan’, čiji je glavni akter, a tko drugi doli Vlahušić. I bez obzira kakva bila presuda, taman mu se potvrdilo  godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, on će se izjavio kako će se opet kandidirati za gradonačelnika. Toliko o njegovom poimanju pravne države i vladavine prava…

A da ima problem i unutar zidova Pred Dvorom 1. svjedoči i pedesetak Upravnih tužbi koje su protiv poslodavca podignuli zaposlenici. Vlahušić je mimo zakona donosio odluke o premještanju zaposlenika na druga, niže rangirana radna mjesta, a među njima su bili Medović i Kosović koji su dobili presude u svoju korist, a na teret Grada Dubrovnika. Grad im je dužan isplatiti sve zaostale plaće, kamate, sudske troškove, naknadu za duševne boli…

Prema posljednjim informacijama iz gradske uprave nedavno je ‘digao’ s porodiljskog svoju blisku suradnicu. Žena je morala dva tjedna dolaziti na posao kako bi joj Vlahušić potpisao ugovor na neodređeno vrijeme. Lijepo od njega, no tako nešto definitivno ne radi čovjek koji je siguran u povratak…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović