Grad

SUDBINE NEKADAŠNJIH GRAĐEVINSKIH MOGULA Koga je kriza bacila na koljena?

SUDBINE NEKADAŠNJIH GRAĐEVINSKIH MOGULA Koga je kriza bacila na koljena?

Nekadašnje perjanice dubrovačkog građevinarstva, od GP-a Dubrovnik i sestrinske joj tvrtke PGM Raguse, preko Vulixa do Konela, popustile su pod naletom dugotrajne gospodarske krize, koja se posebno odrazila na građevinski sektor.

Od početka 2009. godine do danas izgubljeno je preko 1200 radnih mjesta, a prihodi od građevinarstva srozali su se za čak 42 posto u odnosu na godinu prije krize.
Sve spomenute tvrtke su redom, osim PGM Raguse, otišle u stečaj. No, ovdje treba spomenuti i svijetli primjer – tvrtku Alfaplan građenje, vlasnika Mata Butijera, koja je usprkos krizi, očito uspjela opstati pa je tako danas prisutna na mnogim gradilištima diljem grada i okolice.

Prva žrtva – GP
Prva žrtva krize na dubrovačkom području nekadašnji je građevinski div GP Dubrovnik, koji je već pet godina u stečaju, a do danas nisu namirena sva dugovanja prema radnicima i ostalim vjerovnicima. U trenutku pokretanja stečajnog postupka GP, inače tvrtka osnovana 1976. godine, zapošljavao je 375 radnika, a priznata dugovanja iznosila su čak 295 milijuna kuna. Najveća potraživanja imale su banke i Ministarstvo financija, dok su potraživanja radnika iznosila 18 milijuna kuna.
Inače, GP Dubrovnik jedna je od tvrtki kćeri PGM Raguse, poduzeća osnovanog 1989. godine. PGM Ragusa, sa svojim brojnim tvrtkama kćerima na koljena je došla kada je počeo splašnjavati građevinski balon. Kriza ih je bacila na koljena, radnici su završavali na ulici, prosvjedovali, blokirali pogone no ta trakavica do danas nije riješena. Sa PGM-om su se u međuvremenu loptali Ivan Kralj i slavonskobrodski poduzetnik Tomislav Opačak koji je potom svoj udio vrlo brzo prepustio osječkom poduzetniku Damiru Iviću, koji je u rujnu prošle godine nepravomoćno osuđen u aferi Koteks na pet mjeseci zatvora što je zamijenjeno radom za opće dobro. Nad PGM-om je 2010. godine bio otvoren i predstečajni postupak, a početkom prošle godine pisali smo kako je upravo PGM u top 8 tvrtki na jugu Hrvatske koje su ušle u predstečajnu nagodbu. Tvrtka danas nije u blokadi, a zanimljivo je spomenuti kako je u razdoblju od 2011. do 2013. godine zapošljavala 61, odnosno 62 radnika.

I Konel i Vulix u stečaju
Osim PGM-a, još je jedna građevinska tvrtka s juga završila u rukama Slavonca, ali i u stečaju. Riječ je o tvrtki Konel, osnovanoj 1990. godine, a do 2012. godine bila je u vlasništvu cavtatske obitelji Kralj. Kralji tvrtku ogrezlu u dugovima prodaju 2012. godine slavonskom poduzetniku Davorinu Došliću, koji je odmah nakon kupnje Konela ugasio svoje dvije tvrtke Trend gradnja i Trend sustavi. Pola godine nakon kupnje, točnije 28. veljače 2013. godine, Konel završava u stečaju. Prema podatcima portala Boniteti.hr, Konel je 2011. godine zapošljavao 199 radnika, godinu dana kasnije broj je pao na 185, da bi 2013. godine bio sveden na tri zaposlenika.
Stigli smo i do tvrtke Vulix, vlasnika Tomislava Vuličevića, dubrovačkoj javnosti poznat po gradnji novog naselja u Solitudu te obnovi Revelina. Iza Vulixa, trvtke osnovane 1990. godine, ostao je primjerice i nedovršen stambeni objekt na samom ulazu u grad, na Ilijinoj glavici. Stečajni postupak nad Vuličevićevom tvrtkom pokrenut je 16. prosinca 2013. godine, a 2011. godine zapošljavala je 85 ljudi. No, Vulix je u godinama prije krize zapošljavao i veći broj ljudi. Točnije 2008. godine, kada jedobivena licenca 3. kategorije koje se računaju prema broju zaposlenika, Vulix je zapošljavao 140 ljudi.
Iako nije riječ o tvrtki iz Dubrovnika, svakako se treba prisjetiti i metkovskog Obšivača, koji je dosta radio na dubrovačkom području. U žižu javnosti dolazi nakon stečaja GP-a, odnosno zbog kupnje GP-ovog kamenoloma Mironje. Iako je Obšivač na prvoj javnoj dražbi izlicitirao Mironju za 25 milijuna kuna, odlukom suda kupnja je poništena. Tek nekoliko godina kasnije Mironju su kupile Dubrovnik ceste. Inače, Obšivač je u jednom trenutku zapošljavao 300 radnika, no i ovu je metkovsku tvrtku pokosila kriza. Završili su u postupku predstečajne nagodbe s tek 27 zaposlenika.

Posrnuo i VIAM?
Spomenimo na kraju i tvrtku VIAM, vlasnika Mladena Vlahušića, brata dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je upravo ove nedjelje na javnoj televiziji najavio VIAM-ov stečaj.
– Moj će brat i njegova firma vjerojatno otići u stečaj, sada su u procesu predstečajne nagodbe – izjavio je Vlahušić u nedjelju.
Zadnja blokada ove tvrtke prestala je 9. veljače ove godine, a trajala je svega 11 dana. Inače, VIAM je 2013. godine zapošljavao 16 radnika. Zanimljivo je spomenuti kako je još 2008. godine, prema podacima iz sudskog registra, nad VIAM-om obustavljen stečajni postupak, dok je 2013. godine odobreno sklapanje predstečajne nagodbe između dužnika VIAM-a i vjerovnika predstečajne nagodbe.
Inače, građevinski sektor u cijeloj Hrvatskoj pao je na razinu od prije 10 godina. Prema podatcima HGK iz listopada 2014. godine graditeljstvo Dubrovačko-neretvanske županije i dalje bilježi smanjenje ukupnih prihoda za 10 posto, zaposlenosti za 3,7 posto, smanjenje investicija u dugotrajnu imovinu za 4 posto. Ukupni prihodi u 2013. godini bili su manji za čak 42 posto u odnosu na 2008. godinu, a broj zaposlenih pao je na razinu 2005. godine, odnosno smanjio se za 1200 radnika.
Građevinari su ipak istaknuli kako je u zadnje dvije godine došlo do pozitivnih pomaka u aktivnostima sektora, no smatraju kako samo snažniji investicijski ciklus može dovesti do bilježenja pozitivnih rezultata.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist