GradPolitika

SUČELJAVANJE KANDIDATA Kao da izbori nisu u (ovu) nedjelju!

SUČELJAVANJE KANDIDATA Kao da izbori nisu u (ovu) nedjelju!

U 20 sati na programu Dubrovačke televzije počelo je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. Pet je kandidata, HDZ-ov Mato Franković, HNS-ov Andro Vlahušić, Maro Kristić ispred liste Zajedno za Grad, Hrvoje Kukuljica ispred Živog zida, te DDS-ov Pero Vićan. Cjelokupno sučeljavanje bilo poprilično mlako, a tijek možete pročitati u nastavku.

Tijek sučeljavanja:

23:20 Prema konačnim rezlutatima telefonskog glasovanja kandidat s najviše glasova gledatelja DUTV-a je Andro Vlahušić s 41 posto.

Pero Vićan ima 30 posto, Mato Franković osvojio je 15 posto simpatija, Maro Kristić 12 posto, dok je na začelju Hrvoje Kukuljica s 2 posto.

Glasovalo je ukupno 6437 sugrađana.

23:15  Završne riječi:

Hrvoje Kukuljica je poručio građanima da ne vjeruju isluženim politikama i poručio kako sa Živim zidom neće nikad na ulicu i kako im nikad neće biti blokirani računi. Smatra kako nisu građani krivi za probleme koji su im se dogodili.

Mato Franković pozvao je građane da izađu na izbore. Program HDZ-a je program čistih ruku, kaže on.

Maro Kristić rekao je kako će oni donijeti transparentnu javnu upravu, a ne afere. Poštenim moralom i transparentnošću se jedino može naprijed, kaže Kristić.

Pero Vićan pozvao je sve sugrađane da daju povjerenju ljudima koji su nešto napravili, za razliku od onih koji malo znaju i koji su se uhljebili. To je kao da meni date kruzer i kažete da ga odvedem na Karibe, a ja s njime u prvu mrkijentu, kaže Vićan.

Andro Vlahušić zahvalio se na povjerenju građana i ustvrdio kako je ispunio sva obećanja koja je dao. Obećao je grad slobodnih ljudi i rekao kako će opravdati povjerenje ponovno.

22:40 Kandidatima su pitanja postavljali i građani. Dr. Veljko Tomašić pitao je ispred osoba s invaliditetom pitanje o dostupnosti svakodnevnih stvari poput bankomata, poštanskih sandučića itd. Drugo pitanje bilo je zašto kafići nemaju wc-e za osobe s invaliditetom, dok je treće bilo vezano za pristupačnost trajektima koji idu na Elafite.

Vićan je ustvrdio kako nije napravljeno ništa za osobe s invaliditetom, a dok se to ne vidi ne doživljava se, smatra on. On je to vidio kad je radio u Caritasu, rekao je. Vlahušić je rekao kako su invalidi dobili kombi, a kako se osobama s invaliditetom ne može sa svime pomoći. Kukuljica se rekao kako bi trebal uvesti pravila o tome koliko kafića treba imati sanitarne čvoreve prilagođene osobe s invaliditetom. Franković je rekao kako se takvi wc-i moraju prvenstveno napraviti u javnim wc-ima, a što se tiče pristupačnosti kako će primjerice uvesti liftove za invalide na svim gradksim plažama. Kristć smatra da grad mora komunicirati s udrugama osoba s invaliditetom te istaknuo kako će u njihovom mandatu novac od naknade vijećnicima ići za te svrhe.

Drugi set pitanja postavio je Ivica Šimunović. Njega zanima zašto stanovnici stare gradske jezgre plaćaju hranu 20 do 30 posto skuplje, te zašto se u dječjim parkovima ‘svašta’ radi, kao i kako će gradonačelnik vratiti ljude u povijesnu jezgru?

22:34 Na upit koje subvencije zadržati, a koje uvesti Kristić je rekao ako je potrebno zadržati subvencije koje mogu biti dobre ako se ujednače razlike između bogatih i siromašnih, te uvesti nove poput subvencioniranja prijevoza autobusom. Vićan je rekao kako će zadržati i poboljšati subvencije za umirovljenike i studente, uvesti besplatan prijevoz zrakoplovom do Zagreba za sve koji se liječe u bolnicama i za studente koji studiraju i redovito daju godinu. Vlahušić je najavio zadržavanje postojećih subvencija i uvođenje subvencija za sportaše, pa i subvencije za neženje iznad 35 godina na otocima.

Kukuljica je rekao kako bi većinu subvencija ostavili ali veću pažnju posvetili obrazovanju, a Franković je rekao kako je dio subvencija koje je HDZ predložio već prisvojio sebi. Najavio je subvencije za sve nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente.

22:21 Na pitanje kako riješiti gužve s kruzera Franković je rekao kako treba riješiti upravljanje turizmom i kako mu ne pada napamet ‘crtati po gradskim ulicama’. Kristić je rekao kako treba osim potrebnih Strategija utvrditi maksimalno vršno opterećenje koje tijekom jednog dana mogu napraviti gosti s kruzera. Hrvoje Kukuljica istaknuo je kako nužna dugoročna strategija prometa u Gradu.

Vićan je rekao kako su gužve prvenstveno uzrokovane loše riješenim prometom.

22:15 Na pitanje kako popraviti kvalitetu života u Visu 2 Kukuljica je izjavio kako bi im za početka popravio uvjete života, dok je Franković rekao kako treba pristupiti izgradni socijalnih stanova.  Kristić je rekao kako se pod hitno mora sjesti za stol s Caritasom kako bi se iznašlo rješenje dok je Vićan rekao kako je Vis 2 neprimjerena lokacija te kako bi se pogodna lokacija mogla tražiti izvan grada.

Andro Vlahušić rekao je kako će se Vis 2 prodati, a novac usmjeriti za beskućnike koji trenutno tamo žive.

22:10  Kratka pitanja – brzi odgovori

Andro Vlahušić pitao je Pera Vićana kada će nagovoriti Salahudina Muslića da proda svoju zemlju na groblju Dubac?

Vićan je Vlahušiću rekao kako je hodajuća laž te kako Muslić šest godina moli da proda zemlju, ali na zakonit način.

Pero Vićan na pitanje o unaprijeđenju kvalitete života na Elafitima rekao je kako su ti otoci daleko ispod dubrovačkog standarda po svemu, a Vlahušić je uzvratio kako će se kanalizacija graditi europskim sredstvima.

Franković je rekao kako je pitao građane Elafita što je to napravljeno u posljednjih šest godina te istaknuo kako želi riješiti tamošnje komulane probleme i uvesti besplatne brodske karte za žitelje otoka.

Maro Kristić rekao je kako Elafitima trebaju nove brzobrodske linije i ponuditi kreditne linije svima koji žele razvijati posao na otocima. Rekao je kako treba uvesti i dvostruko veće premije za novorođeno dijete.

Na pitanje kako oživjeti Gornja dubrovačka sela Vlahušić je ustvrdio kako će uskoro dobiti vodu. Hrvoje Kukuljica rekao je kako bi se u Gornjim selima mogla uzgajati industrijska konoplja. Franković je rekao kako su Gornja sela zapuštena te kako se voda uvijek obećava pred izbore. Rekao je kako treba dati funkciju Gradskim kotarevima i Gradskim odborima.

Maro Kristić rekao je kako treba proširiti cestu i ulagati u ruralni turizam kako bi se istodobno rasteretio i grad Dubrovnik.

Na pitanje o integraciji Mokošice Kukuljica je rekao kako je to naselje još uvijek na požarnim putevima, te kako nema cesta ni crkve ni igrališa. Istaknuo je kako su sve to njihovi dugoročni ciljevi.

Franković je rekao kako ne može u 30 sekundi ponuditi rješenje za Mokošicu, ali kako veliki dio njihove liste živi tamo i kako će se potruditi riješiti tamošnje probleme.

Maro Kristić rekao je kako o Mokošici treba razmišljati kao o dijelu Dubrovnika i ponuditi joj sve urbane sadržaje, od bazena do drugih društvenih sadržaja. Najavio je hortikulturno uređenje i povezivanje s mostom dr. Frana Tuđmana.

Vlahušić je rekao kako do Mokošice treba doći kroz Komolac, a kako je tamo ACI marina koju vodi Mato Franković i kako se tamo ništa nije napravilo.

Na pitanje koje sportske objekte misli izgraditi Franković je istaknuo kako je potrebno pokrenuti izgradnju sportskog centra u Gospinom polju te ostalo riješiti s sportskim udrugama.

Kristić je rekao kako treba među ostalim novi nogometni stadion i trodijelna sportska dvorana.

Pero Vićan istaknuo kako Gradu treba izgradnja novog bazena.

Vlahušić je najavio davanje bazena u Gružu u koncesiju, dvije dvorane u Lapadu i Gospinom polju.

Hrvoje Kukuljica rekao je kako kvartovi sada nemaju novih nogometnih i košarkaških igrališta.

Govoreći o kulturi Dubrovnika Kristić je rekao kako je treba depolitizirati i osloboditi od pritiska političara, dok Vićan smatra kako je kultura najveći resurs uz obrazovanje. Misli da je vrijeme da Gradsko vijeće upravlja Ljetnim.

Vlahušić je ustvrdio kako je kultura depolitizirana i kako će takva i ostati. Kukuljica se s time ne slaže i naveo je primjer susreta Vlahušića i Rade Šerbedžije koji je doveo kulturanjeke pred gotovo čin.

Franković je o pitanju kulture ustvrdio kako bi se konačno morao uspostaviti dijalog s DPDS-om kako bi se normalno obnavljala kulturna baština.

21:45 Treća tematska cjelina – Pobijediti kao hulja ili izgubiti kao heroj?

Maro Kristić rekao je kako su jedini pravi heroji branitelji koji su nam ostavili ovo što danas imamo. Ekipa iz Dubrovačkog dogovora već je napravila izdaju javnog interesa i to će napraviti uvijek. Smatra kako će građani znati prepoznati i cijeniti njihov rad u Gradskom vijeću.

Pero Vićan je rekao kako ga ne zanima pobjeda u kojoj radi nešto nemoralno i nečasno. Rekao je kako će jedan kandidat u prvom krugu proći samo i jedino svoj kućni prag.

Andro Vlahušić rekao je kako je uvijek bolje izgubiti časno nego pobijediti nečasno. Zamolio je građane da mu opet daju glas kako bi pobijedio u prvom krugu.

Hrvoje Kukuljica ne bih volio pobijediti kao hulja, ali mi što god ovdje pričamo naši građani će izgubiti najviše.

Mato Franković je rekao kako je u životu uvijek igrao časno i kako su ga pokušali diskreditirati pa i navodima kako nema diplomu. Stoga je podigao diplomu u zrak kako bi je mogao pokazati svima.

21:20 Druga tematska cjelina – Pitanje je bilo ”Kako vidite Dubrovnik za 10 godina?”

Mato Franković je rekao kako će Dubrovnik za 10 godina konačno riješiti ključne egzistencijalne probleme koje muče građane. Također kao uspješno turističko središte što će se mjeriti kvalitetom usluge, a ne brojem posjetitelja.

Maro Kristić rekao je kako je teško vratiti godine izgubljene u stihijskom upravljanju te kako vidi Grad u kojem će sklad i mjera biti osnovni postulat razvoja i u kojem će građani uživati u životu.

Pero Vićan smatra kako je grad poprilično uništen u urbanističkom smislu, te kako postoje dijelovi centra grada bez vode i kanalizacije.

Andro Vloahušić rekao je kako je sve dubrovačko vraća Dubrovčanima i kako će za 10 godina biti najperspektivniji Grad u EU.

Hrvoje Kukuljica vidi Grad bez deložacija i socijalnih slučajeva.

Andro Vlahušić ustvrdio je potom i kako u Dubrovniku nema beskućnika što je naišlo na osudu ostalih kandidata. Kristić mu je uzvratio kako se takve izjave događaju kada se čovjek otuđi od građana.

21:00 Na redu su pitanja ZA i PROTIV

1. Grad ne smije dopustiti izgradnju HE Ombla? Samo Vićan protiv.

2. Grad ne smije podržati prijedlog Županijskog zavoda za prostorno planiranje o proširenju zaštite svjetske baštine od Boninova do Belvedera? – Protiv Kristić i Franković.

3. Blagdan svetog Vlaha neradni dan za sve građane Dubrovnika – Sve se slažu s ovim prijedlogom.

4. Politika Grada prema braniteljima i obiteljima stradalih u Domovinskom ratu je zadovoljavajuća – Samo Vlahušić ZA.

5. Grad treba pomoći nositeljima stanarskih prava koji su Dubrovnik napustili 91? – Vlahušić, Vićan i Franković protiv.

6. Projekt golfa na Srđu Grad mora zaustaviti – Kristić i Kukuljica ZA.

7. DPDS-u treba oduzeti novac od ulaznica na zidine? – Samo Vlahušić ZA.

8. Igračima Juga Grad treba darivati stanove? Samo Kukuljica ZA.

9. Iz proračuna treba financirati dio programa Dubrovačke televizije – Svi ZA.

20:45 Nastavljena su pitanja iznenađenja. Kristić je pitao Vićana kad će izgraditi gradski stadion na Lapadu na što mu je Vićan uzvratio kako on još nije sagradio ni javni kokošinjac te kako mu ne može ništa implicirati jer će se taj stadion sagraditi zakonito.

Pero Vićan dobio je priliku pitati jedno pitanje Andra Vlahušića je je kratko uzvratio kako ”nema gospara što pitati”.

Kristić je dobio priliku postaviti pitanje Vlahušiću. ”Jeste li se spremni ispričati građanima Dubrovnika zbog zlouporabe položaja i ovlasti?”

Vlahušić je rekao kako se građanima sto puta ispričao te kako je presretan zbog zidina te kako će se prava priča znati za nekoliko godina.

20:30  U tijeku su tematske rasprave. Prva tema bila je regionalizacija, a voditelj Mario Bukvić podsjetio je kratko bez čega je sve Dubrovnik ostao, poput sjedišta suda, mirovinskog, carine itd.

Pitanje je glasilo ‘Treba li Dubrovnik tražiti poseban status u Ustavu?’

Maro Kristić odgovorio je potvrdno te dodao kako takvu odluku treba osnažiti referendumom.

Pero Vićan rekao je kako Dubrovnik mora pokušati zatražiti sve svoje mogućnosti koje mu Ustav dopušta. Istaknuo je kako to neće biti jednostavan proces.

Andro Vlahušić rekao je kako Dubrovniku ne treba poseban status u Ustavu jer već ima grb u hrvatskoj zastavi. Istaknuo je kako Dubrovniku treba proširenje na otoke i Dubrovačko primorje. Župa i Konavle trebaju biti posebne općine smatra on. Puno je krvi i ljudi palo da bi Dubrovnik bio slobodan i hrvatski, rekao je Vlahušić.

Hrvoje Kukuljica rekao je kako vodeće stranke nisu razmatrale situacije s Dubrovnikom te istaknuo kako oni žele obnoviti područje bivše Općine Dubrovnik, odnosno od Neuma do Prevlake.

Mato Franković smatra da Dubrovnik mora imati svoj zasebni status i kako on u bilo kakvoj budućoj podjeli Dubrovnik mora ostati centar bilo koje regije.

U drugom krugu rasprave Maro Kristić rekao je kako ”pravomoćno osuđenim kriminalcima smeta to što mladi i hrabri ljudi i pokazuju kako se lokalni razvoj može događati časno i pošteno i bez drugih središta”.

Pero Vićan rekao je da neće komentirati takve navode, dok je Vlahušić ustvrdio kako redovito pobjeđuje HDZ, dok je Kukuljica ponovio kako zagovaraju ujedinjenje svih prostora bivše općine Dubrovnik.

20:20 Na redu su pitanja iznenađenja jednog kandidata drugom. Vlahušić je pitao Kristića kako misle voditi grad Dubrovnik bez prihoda autobusera i kako će voditi Grad bez priljeva novca u proračun.

Kristić mu je uzvratio kako je dosada bez dijaloga forsirao rješenja pa i putem zakona, te kako su svi ti ljudi i tvrtke s kojima je Vlahušić došao u sukob partneri Grada s kojima treba razgovarati. Ustvrdio je kako su njegova zakonska rješenja bila manjkava zbog čega je Grad ostao bez mogućnosti naplate sredstava.

Drugo pitanje – Vlahušić Frankoviću: Kako duplo bolje voditi Grad bez duplo manje novaca koje ćete uprihodovati?

Franković mu je odgovorio kako nema nikakvog razloga da se uprihoduje duplo manje novaca te istaknuo kako je najviše novaca izgubljeno upravo zato jer je Vlahušić previše forsirao ljude s kojima treba surađivati i kako se godinama gube novci jer ”nismo sposobni sjesti za stol i dogovoriti se”.

Treće pitanje postao je Franković Vlahušiću: Mislite li da je moralno da tvrtka vašeg brata (VIAM) radi poslove za Grad Dubrovnik?

Vlahušić je odgovorio kako je to bilo zakonito, ali priznao kako je to ‘možda bilo u sukobu interesa”?! Rekao je kako je tvrtka njegovog brata radila dva posla na Ilijinoj glavici i na POS-u u Mokošici te kako je svatko mogao vidjeti njegovog brata kako je od jutra do sutra na motici i krampi. Vlahušić je rekao i kako se njegov brat nikada nije javio na natječaj već je uvijek bio podizvođač.

20:10 U tijeku je predstavljanje predizbornih programa.

Pero Vićan istaknuo je kako će zabraniti izgradnju trgovačkog centra na garaži u korist koncertne dvorane, smanjiti komunalnu naknadu, i prestati govoriti o najbogatijem gradu sa siromašnim pojedincima.

Andro Vlahušić je rekao kako su se izbori dogodili kako bi Vićan, Franković i Kristić izbacili Dubravku Šuicu i Nika Bulića iz politike. Najavio je rješavanje pročistača na način kako je riješio promet.

Hrvoje Kukuljica rekao je kako je Živi zid nastao na pomaganju slabijim ljudima te rekao kako će takav biti i njihov program. Odgoj i obrazovanje, vraćanje života u Grad.

Mato Franković iz svog programa izdvojio je pročistač za vodu, te istaknuo kako se nije napravilo dovoljno u posljenjih šest godina. Popećanje umirovljeničkog dodatka, besplatni udžbenici, subvencije za podstanarstvo…

Maro Kristić rekao je kako će lista Zajedno za Grad voditi politiku temelju na dijalogu i mišljenjima građana, a ne lažnim obećanjima. Pročistač za vodu, gradski stadion Lapad i brojni drugi projekti.

20: 05 Svaki kandidat predstavio se javnosti kratkim videom do jedne minute.

20:00 Počelo je sučeljavanje.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist