Županija

‘To su kancerogene čestice koje će ubiti dolinu Neretve!’

'To su kancerogene čestice koje će ubiti dolinu Neretve!'

Zelene udruge od Zagreba preko Neretve do Dubrovnika održale su danas konferenciju za novinare na Stradunu na kojoj su poručili jasno i glasno i NE Termoelektrani na ugljen u dolini Neretve.

Građanska inicijativa Pravo na zdrav život iz Ploča, Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića, Inicijativa Srđ je naš iz Dubrovnika, Zelena akcija iz Zagreba i Eko-centar Zeleno Sunce Eko-Omblići iz Rijeke Dubrovačke poručili su danas kako neće odustati od borbe za svoje zdravlje.
-Žalosno je da baš danas moramo govoriti o ovome. Smatramo da termoelektrana na ugljen koju neki nepoznati investitori imaju namjeru graditi u najljepšoj i najzelenijoj dolini u RH. Nas u dolini Neretve i pokušavaju nam dokazati kako će ta TE biti neškodljiva, a mi znamo i svatko tko je normalan zna da ne postoji takva tehnologija koja će moći čestice isfiltrirati da ne izlaze u zrak. To su kancerogene čestice koje će ubijati dolinu neretve, stradat će Malostonsko primorje, Pelješac, Makarsko primorje, Korčula, Trpanj itd. Mi danas kažemo odlučno ne termoelektrani – rekla je Ana Musa ispred Građanske inicijative pravo na zdrav život iz Ploča.
-Smatramo da unatoč modernim tehnologijama onečišćenja se ne mogu potpuno spriječiti i ne može se spriječiti nuspojave izgaranja ugljena, prvenstveno sitne čestice i teški metali – rekao je pak Enes Čerimagić ispred Zelene akcije.
– Ovakve termoelektrane doprinose uvelike klimatskim promjenama i smatramo kako Hrvatska ne bi trebala ulagati u ovakve projekte – rekao je Čerimagić.
Inače, zbog planova izgradnje TE ove udruge organiziraju i sveneretvanski prosvjed 17.5. u 19 sati na trgu ispred crkve Kraljice neba i zemlje u Pločama.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist