Aktualno

STUDIJSKO PUTOVANJE Nadareni dubrovački učenici u CERN-u

STUDIJSKO PUTOVANJE Nadareni dubrovački učenici u CERN-u

Nakon iznimno uspješnog gostovanja prof. dr. Ivana Đikića u Dubrovniku Udruga za promicanje prirodnih znanosti organizira studijsko znanstveno putovanje u vodeći europski znanstveno-istraživački institut CERN u Genevi za dvadesetak učenika polaznika prve generacije programa za nadarene učenike u razdoblju od 13. do 17. prosinca.

Posjet CERN-u uključuje obilazak SchooLaba, gdje će učenici sudjelovati u eksperimentu – kozmičke zrake. Slijedi obilazak Globea, Datacentra, Magnettesting facility i Antimatter factory. Uz pratnju hrvatskog znanstvenika prof. Vuka Brigljevića posjetit će i postrojenja CMS ili ALICE, takozvani tunel gdje će se učenici imati priliku upoznati s radom na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, odnosno temeljnoj strukturi svemira te će uz pomoć znanstvenika svjetskog glasa samostalno raditi laboratorijske vježbe. Studijsko putovanje obuhvaća i posjet Institutu za nanotehnologiju u Lausanne uz stručno vodstvo prof. dr. Davora Pavuna, kao i posjet uredu Ujedinjenih naroda u Genevi.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti osigurala je sponzorska sredstva te u cijelosti pokriva trošak avio karata i smještaj za nadarene učenike, stoga se i ovom prilikom zahvaljuju sponzorima koji su prepoznali vrijednost studijskog putovanja za budući rad mladih dubrovačkih znanstvenika, a to su: Zaklada Caboga Stiftung, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ACI Marina Dubrovnik, Grad Dubrovnik, Aerodrom Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik, Gradska kavana Dubrovnik, DT Croatia – Dubrovnik Travel.

Osim toga, organizaciju putovanja pomogla je i Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, koja je prepoznala napore i rad Udruge što uključuje sustavno praćenje i poticanje nadarenih učenika, vježbe u laboratorijima, organiziranje nastave ne samo kroz predavanja profesora već i kroz znanstvene izlete, studjska putovanja te predavanja gostujućih profesora, znanstvenika i Nobelovaca.

-Okupljamo učenike koji žele više i bolje te želimo dati svoj doprinos u razvitku Hrvatske – zemlje znanja, koja će se ponositi svojim budućim znanstvenicima. Sigurni smo da će i ovo studijsko putovanje usmjeriti pojedine učenike da ustraju u svom cilju te se nadamo da će se netko od njih vratiti u Cern kao dio znanstveno istraživačkog tima – izjavila je doc. dr. sc. Ivona Milić Beran.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist