Hrvatska

Studenti pobijesnili: Država oporezuje sve poviše 15 tisuća kuna

Studenti pobijesnili: Država oporezuje sve poviše 15 tisuća kuna

Nova godina počinje u nešto lošijem tonu za sve hrvatske studente. Naime, nova porezna reforma dotaknula se i studentskog rada pa će oporezivati studente zarade li više od 15.000 kuna godišnje.

Nakon tog iznosa, država uzima dio zarade, a od svake sljedeće plaće oporezivat će se čak 24 posto prihoda uz dodatak prireza, kako navodi studentski.hr. Novac, ipak, ne ostaje u stalnom vlasništvu države već će biti vraćen studentu kao povrat poreza u kolovozu 2018. godine.

– Kao studentica koja se financira isključivo vlastitim novcem, jer mi roditelji nisu u mogućnosti financirati sve potrebno, smatram kako je iznos od 1250 kn, koji mi dopuštate zaraditi, premalen da bi pokrio troškove bilo koga, a kamoli studenta u gradu u kojem ne živi i ovisi samo o sebi! Ako je osobni dobitak za normalnog čovjeka 3800 kn mjesečno, zašto je on za mene samo 1250 kn?? Zašto? Zaslužujem li ja lošije uvjete života od nekoga tko je odrastao i radi? Zašto bih ja sve što je iznad 1250 kn mjesečno prvo morala podijeliti s državom da bi mi to tek nakon više od godinu dana bilo vraćeno? Država u kojoj sam se rodila i u kojoj ću u budućnosti raditi upravo za dobrobit građana RH, jer studiram za takvo zanimanje, onemogućava mi da normalno živim za vrijeme svog studiranja i da sama pokrivam svoje troškove bez pomoći države – poručila je vlastima jedna studentica.

Novim zakonom, ako student prijeđe limit od 60.600 kn, više ne ostvaruje pravo na povrat poreza i prireza.

Naglašavaju da je oporeziv i dio stipendija, jer one neoporezive samo su za “studente izabrane na javnim natječajima kojima mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, za redovito školovanje na visokim učilištima koje isplaćuju, odnosno dodjeljuju zaklade, fundacije, ustanove i druge institucije registrirane u Republici Hrvatskoj za odgojno-obrazovne ili znanstvenoistraživačke svrhe, koje djeluju u skladu s posebnim propisima, osnovane s namjenom stipendiranja”, kako stoji u zakonu.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist