Županija

STROGI KRITERIJI Kako do certifikata za poslovno okruženje?

HGK

Većina gradova i općina nema i ne prati kontinuirano dovoljan broj statističkih podataka koja predstavljaju ‘krvnu sliku’ njihovog gospodarstva, a posebno su ti podaci biti kod privlačenja investitora i kod pisanja EU projekata.

Upravo certifikacija gradova i općina kroz projekt BFC ima za cilj stvoriti prepoznatljivost određene regije za njene komparativne prednosti, ali isto tako i potaknuti lokalnu sredinu na promišljanje i planiranje. Jedan od osnovnih kriterija za davanje certifikata jest i odgovornost tj. provođenje projekata koji su definirani u Strateškom planu ekonomskog razvoja za određeni grad ili općinu.

U Hrvatskoj projekt certificiranja provodi Sveučilište u Rijeci, a partner mu je Hrvatska gospodarska komora. Osim u Hrvatskoj projekt će se ove godine provoditi u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Prodekan za suradnju s gospodarstvom s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i direktor Centra za lokalni ekonomski razvoj – CLER d.o.o. doc.dr.sc. Saša Drezgić danas je u prostorijama HGK – ŽK Dubrovnik je prezentirao projekt BFC SEE.

Uvijet za dobivanje certifikata BFC je ispunjavanje 12 kriterija certifikacije i više od 20 potkriterija koji čine jedinstveni vodič za lokalne jedinice koje će biti u prilici potencijalnim investitorima kao i onima koji su već tu omogućiti sve potrebne informacije, usluge, infrastrukturu i potvrdu da su izabrali pravo mjesto za investiranje.

BFC je garancija investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvjete za početak uspješnog poslovanja. Znak certifikacije mogu koristiti gradovi i općine koji ispune 75% kriterija za certificiranje. Obnova certifikata vrši se svako 2 godine.

Javni poziv za prijavu gradova i općina otvara se 1. travnja. Gradovi koji su se kandidirali za dobivanje znaka BFC su: Ivanec, Bjelovar, Osijek, Crikvenica i Rijeka, a za sad su certificirani jedino: Bjelovar i Ivanec. Ivanec je ove godine došao na listu Financial Times-a među prvih 10 gradova za privlačenje stranih investitora, zauzeo je 9 mjesto.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist