Županija

STRATEŠKI INTERES ZA HRVATSKU ‘Obnovljena tvrđava na Prevlaci bit će značajno odredište za cijelu srednju Europu’

STRATEŠKI INTERES ZA HRVATSKU 'Obnovljena tvrđava na Prevlaci bit će značajno odredište za cijelu srednju Europu'

Ovo je značajan događaj i strateški interes za Konavle, Dubrovnik i Hrvatsku jer tvrđava stoji neiskorištena već preko dvadeset i pet godina – istaknuo je načelnik Općine Konavle Božo Lasić nakon današnjeg potpisa Ugovora o prepuštanju upravljanja tvrđavom na Prevlaci na rok od dvadeset godina između Općine i Društva prijatelja dubrovačke starine.

-I bez obnove tvrđava je bila zanimljiva destinacija, a kad se obnovi dobit će poseban značaj jer je tema austro-ugarske mornarice zanimljiva cijeloj srednjoj Europi, odnosno državama koje su bile sastavnice iste države. To će pokrenuti dodatni iskorak u razvoju općine. Tvrđava na koncu neće razdvajati nego spajati Hrvatsku i Crnu Goru, s obzirom da dijelimo sličnu povijest u Austro-ugarskoj mornarici – izjavio je Lasić.

DPDS je potpisanim ugovorom obvezan obnoviti i urediti tvrđave te otvoriti akvarij i muzej Austro-ugarskih pomorskih memorabilija.
-Obnova tvrđave, koja bi trebala trajati oko četiri godine, već je počela jer je u tijeku izrada projekta. Vrijednost obnove neće biti poznata prije izrade troškovnika – izjavio je tom prigodom predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić..

-Tvrđava je relativno novija građevina, stara oko 160 godina. Obnova će ići kroz više faza, a radovi možda krenu već za četiri ili pet mjeseci. Trošak obnove neće biti mali, ali će ga DPDS moći podnijeti. Aplicirat ćemo i na EU fondove – rekao je Kapetanić, koji očekuje da će DPDS nakon obnove tvrđave imati ‘pristojnu zaradu’.

-Tvrđava neće samo vratiti uloženo već i donositi dobar profit. I u trenutnom ruševnom stanju izaziva toliki interes da se ljeti oko nje nema gdje parkirati. A možete vidjeti registracija iz država srednje Europe, dakle bivših članica Austro-Ugarske monarhije, jer se kod mnogih još uvijek budi nostalgija za vremenima kad su imali more – izjavio je Kapetanić.

Kapetanić je najavio kako će se kroz Muzej Austro-ugarskih pomorskih memorabilija glorificirati hrvatsku komponentu, prije svega kroz Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju.
-Zapovjednik Austro-ugarske mornarice u Prvom svjetskom ratu bio je Hrvat iz Zagreba Maximilian Njegovan. Jedan od najboljih pilota hidroaviona bio je Hrvat iz Herceg Novog, a u vrhu je bio još jedan naš čovjek Nardelli. Na krstarici potopljenoj ispred Bara članovi posade su bili Hrvati. Želimo obnoviti i uspomenu na Višku bitku. Sadržaj mora privući Europljane, ali i sve uzraste, od akvarija preko suvenirnice, vidikovca i ugostiteljskih objekata – objasnio je Kapetanić, koji u budućnosti očekuje suradnju i sa susjednom Crnom Gorom.

Podsjetimo, Općina Konavle je prethodno krajem listopada 2017. godine potpisala ugovor s Ministarstvom državne imovine kojim je tvrđava na Prevlaci vraćena Općini Konavle u trajno vlasništvo.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist