Grad

Stranci Sanitatu duguju 4 milijuna kuna

Stranci Sanitatu duguju 4 milijuna kuna

Strani turisti koji u Dubrovnik stižu svojim limenim ljubimcima za neplaćene karte za parkiranje Sanitatu duguju čak 4 milijuna kuna!

Riječ je o dugovanjima nastalim u zadnjih pet godina od kad je Sanitat krenuo s izdavanjem dnevnih parkirališnih karata. Tako najstarija nenaplaćena dnevna karta datira od 7. siječnja 2010. godine. Zanimljivo je spomenuti kako je Sanitat u proteklih pet godina uspio naplatiti niti 10 posto spomenutog duga, odnosno do danas je naplaćeno tek 300 tisuća kuna.

Po visini ukupnog duga prednjače vozila iz susjedne Bosne i Hercegovine. Građani te države, koji su se uredno parkirali na Sanitatovim parkirnim mjestima ne plativši kartu, imaju dug u visini od ukupno 845.460,00 kuna. Slijede Talijani s približnim iznosom duga od 645 tisuća kuna, a slijede ih Crnogorci s dugom u visini od 540 tisuća kuna. Nijemci duguju 512 tisuća kuna, Poljaci 430.000 kn, Francuzi 420.000, Češi 163.000, Rumunji 162.000, te Slovenci 160.295 kuna.

Kako Sanitat potražuje dugovanja?

A kako Sanitat pokušava naplatiti dug od stranaca objasnio nam je direktor Vedran Kunica.
– Naplatu nenaplaćenih potraživanja po izdatim parkirališnim kartama za vozila stranih registarskih oznaka europskih zemalja Sanitat Dubrovnik vrši putem ovlaštenih agenata, kojima je dosad povjerena naplata dugova po parkirnim kartama izdatim do 31. ožujka 2015. godine. Ovlašteni agent od nadležnog državnog organa u svakoj državi mora ishoditi podatke o vlasniku vozila po registarskoj oznaci na dan izdavanja dnevne karte u Dubrovniku, a potom mu šalje dopis s nalogom za plaćanje. Ukoliko se vlasnik vozila ogluši na taj dopis, slijedi opomena te ovršni postupak. Svaki ovaj posao ovlaštenog agenta naplaćuje se prema zakonodavstvu dotične države, a od naplaćenog iznosa Sanitatu se namiri vrijednost izdate dnevne karte – objašnjava Kunica.

Kroz ukupno 24833 predmeta na taj se način pokušava naplatiti oko 4 milijuna kuna duga. Na naš upit jesu li određeni dugovi otišli u zastaru, Kunica odgovara da zastara nema. Naime, prema hrvatskim propisima, ako je karta izdata za fizičke osobe i u međuvremenu nije postala predmetom ovrhe, dnevna karta zastarijeva u roku 5 godina.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist