Zanimljivosti

Što je ‘Lunula’ i zašto je značajna?

Što je 'Lunula' i zašto je značajna?

Bijela mrlja nalik polumjesecu pri dnu nokta zove se Lunula, odnosno ‘mali mjesec’ na latinskom. Lunula je vrlo osjetljiv dio strukture nokta, jer to je naime vidljivi dio njegovog korijena.

Sama po sebi lunulu treba paziti da se ne ošteti jer to znači trajnu deformaciju kompletnog nokta. Ako se neki drugi dio ošteti on samo otpadne ili ga se ukloni, dok su oštećenja lunule trajna.

Bijela boja koju vidimo okom nije zapravo boja lunule.Bijela je jedino jer peti bazalni sloj epiderme ‘skriva’ krvne žile ispod nje. Najviše je istaknuta na palcu, ali nije rijetkost da se nekada uopće ne vidi. To se događa kada sloj kože pri korijenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu prenosi zadovoljna.hr

U narodnoj i alternativnoj medicine postoje uvjerenja da je ona pokazatelj nekih zdravstvenih problema.Na primjer, prema starom kineskom vjerovanju, nedostatak lunule upućuje na anemiju i lošu prehranu, blijeda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Prema tradicionalnoj indijskoj medicini Ayurvedi, lunula predstavlja ‘agni’ – probavnu vatru u našem tijelu. Nedostatak lunule ili izrazito malena lunula upućuje na slabu probavu koja može biti posljedica usporenog metabolizma i taloženja toksina u tijelu.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist