Županija

STONSKI ŠKOLJKARI KREĆU U INICIJATIVU ‘Nadamo se da ćemo uspjeti zaštititi našu Malostonsku kamenicu’

STONSKI ŠKOLJKARI KREĆU U INICIJATIVU 'Nadamo se da ćemo uspjeti zaštititi našu Malostonsku kamenicu'

Predsjednik Udruge Stonskih školjkara Vedran Kunica objavio je nedavno zanimljiv status na svom Facebook profilu, a vezan za našu vrijednu Malostonsku kamenicu.

‘Jučer je službeno poslan zahtjev za zaštitu naziva Malostonska kamenica zaštićenom oznakom izvornosti. Uz sam zahtjev dostavljena je cijelokupna dokumentacija na 150 stranica koja se sastoji od specifikacije, jedinstvenog dokumenta i niza priloga koji dokazuju posebnost naše kamenice. U ovih 150 stranica obuhvaćena je višestoljetna povijest uzgoja, specifičnost Malostonskog zaljeva i posebnost naše kamenice. Priloženo je 30-ak najznačajnijih znanstvenih radova, istraživanje tržišta i niz novinskih članaka, priznanja i povijesnih dokaza’, zapisao je Kunica na svom profilu.

Nastavlja dalje:

Nadam se da ćemo u nacionalnom postupku odobrenja koji traje 6 mjeseci uspjeti dokazati izvrsnost i posebnost naše Malostonske kamenice i da to više neće biti samo priča uzgajivača i ugostitelja već prava europski priznata oznaka koju imaju rijetki proizvodi. Ova oznaka bila bi prva takva u RH za jedan proizvod ribarstva i treća oznaka za neku kamenicu u Europi.
Ali to je tek prvi korak, treba to još izgurati na Ministarstvu, proći Nacionalni postupak i onda kreće postupak EU komisije za oznaku na EU razini.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist