Grad

Što se događa u Hladnici?

Strojevi u hladnici

Tvrtka Horting punih 8 godina, korist na crno parcelu koja je u vlasništvu Grada Dubrovnika za svoju djelatnost.

Upravo su o tome predstavnici Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad tražili pojašnjenje na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Postavili su pitanje zašto im se omogućuje ostavljanje strojeva na gradskom zemljištu. Također su dodali kako podnose prijavu komualnim službama te kako na slijedećoj sjednici žele konretne rezultate po tom pitanju. Zatražili su da se upravo na tom zemljištu napravi parking za lokalno stanovništvo.

– Od 2006. godine, dakle već punih 8 godina, u naselju Hladnica u najužem dijelu grada, poduzeće Horting d.o.o. koristi za obavljanje gospodarske djelatnosti parcelu 2075/1 koja je u 100% vlasništvu Grada. Ova je loša priča počela povremenim, a pravdana privremenim, parkiranjem teretnih vozila i mehanizacije koju koristi ovo poduzeće. S vremenom se broj kamiona, bagera, kranova i ostale mehanizacije trajno parkirane na gradskom zemljištu povećao do te mjere da sada ulaz u naselje izgleda kao industrijska zona s deponijem zemlje i građevinskog otpada.

Iako su stanari naselja Hladnica od samog početka ukazivali na problem, komunalne službe, zbog samo njima poznatih razloga, svih ovih godina zatvaraju oči i toleriraju krajnji bezobrazluk i bahatost odgovornih osoba ovog poduzeća koje građevinski otpad, asfalt, betonske blokove i zemlju od iskopa s gradskih gradilišta uporno deponira na ovu gradsku parcelu. U međuvremenu je poduzeće Horting d.o.o. na parcelu nanijelo toliko građevnog otpada da su na gradskoj parceli napravili plato koji, tako uzurpiran, sada koriste kao operativni parking i odlagalište. Nakon niza jalovih poziva komunalnoj službi, stanari su zaključili da pozivati komunalne redare nema smisla jer ovo poduzeće očito uživa „poseban“ status kod nadležnih gradskih službi.

Točno prije godinu dana, stanovnici Hladnice su se u očaju obratili medijima u sklopu akcije „građanin komunalni redar“. Napokon su se pojavili redari „obavili očevid i naložili uređenje parcele i uklanjanje deponirane zemlje u roku od 15 dana.“ Sve je to, međutim, bila samo predstava za medije, nakon koje se nastavilo kao do tada. Ni kasniji očevidi policije koje su stanari zvali zbog narušene sigurnosti prometa nisu dali nikakav rezultat, što je kod građana stvorilo dojam o nedodirljivosti ovog poduzeća.

U međuvremenu je plato nastao deponiranjem građevinskog otpada na gradskoj parceli postao premali pa poduzeće Horting d.o.o. kreće s deponiranjem na susjedne parcele 2075/2 i 2077/1, obje u 100% vlasništvu Sveučilišta u Dubrovniku. U posljednja dva – tri mjeseca na ove je dvije parcele deponirano više stotina kubičnih metara građevinskog otpada i zemlje (što stanari povezuju s radovima na Atlant centru u Gružu) pa je postojeći plato povećan za 30-ak metara u dužinu i 20-ak u širinu. Trenutačno se u Hladnici na spomenutom platou obavlja gospodarska djelatnost teškom mehanizacijom u svako doba dana i noći. Mehanizacija i osobna vozila vlasnika parkiraju se i preslaguju na način da se onemogući parking drugim stanarima. Prije nekoliko mjeseci pokidane su telefonske instalacije građevinskim kranom ovog poduzeća, a stup koji nosi električne kablove kroz šumu još stoji nagnut prijeteći da padne i izazove požar. Stup javne rasvjete uz cestu prelomljen je u podnožju i kranom nasilno ispravljen pa sada, osim što nije u fukciji, pitanje je trenutka kada će pasti i prouzročiti štetu na nekom od vozila ili ugroziti nečiji život.
Trotoar i prometnica su oštećeni i konstantno zaprljani zemljom i otpadom koji se deponira.

Za kraj se vrijedi upitati zašto se poduzeću Horting d.o.o., koje je konkurent gradskom poduzeću „Vrtlar“, pogoduje na način da mu se dopušta korištenje gradske parcele te ga se kao podizvođača angažira za poslove uređenja javnih površina grada Dubrovnika, kao što je to bio slučaj kod uređenja okoliša i igrališta na Montovjerni u svibnju 2010. godine, o čemu su tada pisali neki mediji.

Zašto komunalna služba grada Dubrovnika konstantno ignorira ovakvo teško kršenje komunalnih propisa u naselju Hladnica unatoč višestrukim prijavama?
Kada će ova situacija biti riješena tako da se postupi u skladu s godinu dana starim nalogom komunalnih redara? Tko će snositi štetu na komunalnoj infrastrukturi koju je učinilo ovo poduzeće?

Obzirom da dosadašnje prijave građana nisu uzimane u obzir ili su izigrane, KLGB Srđ je Grad ovim putem podnosi prijavu komunalnim i nadležnim službama u ime stanara naselja Hladnica. Do sljedeće sjednice Gradskog vijeća očekujemo izvješće o poduzetim radnjama. Kao prijedlog rješenja nudimo uređenje platoa na parceli 2075/1 u vlasništvu grada Dubrovnika u komunalni parking za stanare naselja Hladnica – piše na facebook stranici andidacijske liste Srđ je Grad .

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist