Kultura

Što povezuje Mani Gotovac, ministra kulture, Iva Banca i lumbago?

Što povezuje Mani Gotovac, ministra kulture, Iva Banca i lumbago?

Mani Gotovac, ravnateljica Dramskog programa Igara i pomoćnica Intendanta, jučer nije bila na predstavljaju pretprograma 67. Igara, no kratko vrijeme nakon toga viđena je na Pilama, o čemu je pisao DuList.

Odgovarajući na upit Tportala je li svojim nedolaskom dala naslutiti odnos prema novom ministru kulture, Gotovac im je poslala pismo u kojem za sve proziva povjesničara Iva Banca. Evo što je u pismu Tportalu napisala:

– Vi naime ovo mene ne biste pitali da gospodin Ivo Banac nije bio jučer na dubrovačkim Pilama kada sam uz pomoć Ivice Boban i Mladena Tarbuka jedva uspjela ući u kola koja su nas iz Dubrovnika odvezla do aerodroma. Primijetila sam naime Bančev pogled i nešto dublje spuštenu donju usnicu. Nisam mogla razlučiti razmišlja li u tom trenutku dubokoumno o ‘Tuđmanu kao sintezi svih nedaća i oličenja hrvatskog provincijalizma’ (citat iz 1997.) ili je ‘protiv amnezije svih HDZ-ovaca jer dobrih među njima niti nema’ (ista godina) ili se možda sjeća kako je ljubio skute Vesne Pusić ili svježe razmišlja kako će gosparski i uzvišeno uskoro klečati pred našom predsjednicom na proslavi sv. Vlaha. Ali već deset minuta kasnije, dok smo se vozili Tarbuk, Boban i ja prema Cavtatu, shvatila sam da je gospar Ivo, zamisli, razmišljao o mojoj majušnosti.

Nazvala me naime novinarka Jutarnjeg lista. Imate li lumbago ili ste protiv ministra, tako je nekako pitala. Bancu je bilo dovoljno tih desetak minuta otkada me vidio na Pilama pa da alarmira kulturu Jutarnjeg lista, s kojom je, kako znamo, u svim mogućim vezama i svezama.

‘Sinoć na promociji moje knjige u Dubrovniku, odgovorila sam, zakačio me opet onaj moj nesretni lumbago koji me na nervnoj bazi progoni još od tridesete godine života, pa nisam nikako mogla danas na predstavljanje Dramskog programa i otvaranja Igara, koji će ove godine biti i odlični i zanimljivi’, rekla sam držeći Mladena ispod ruke i ulazeći u avion: ‘A ministar?’, pitala je na to novinarka. ‘Koje veze imaju ministar i lumbago?’, pomislila sam i odgovorila: ‘Gospodina ministra odista ne poznajem. Nisam pročitala nijednu njegovu knjigu o kulturi, kulturologiji, umjetnosti, što je očigledno moja krivica, ali ministru i novinarima je intendant, maestro Tarbuk, izložio program u cjelini i čujem da je ministar bio uistinu zadovoljan našim zajedničkim pripremama. ‘Aha! A lumbago?’, ponavlja novinarka. ‘Oprostite, brkate pojmove, kako spojiti lumbago i ministra?’ Spuštam slušalicu. Avion polijeće za Zagreb.

Tražim poziciju u kojoj će me najmanje boljeti i mislim kako je moguće da Ivo Banac kroz cijeli svoj impresionantan životni vijek nije uspio shvatiti kako je povijest – znanost!, a kultura – i umjetnost i znanost!, kako je pak kulturologija znanost o kulturi što se povezuje s filozofijom, antropologijom, religijom, sociologijom, poviješću… Ivo Banac se naime nikada nije ozbiljno i znalački bavio kazalištem pa se samo u njegovoj glavi mogu povezati dolazak svjetske zvijezde Josea Cure na Igre, Othello na Lovrijencu, Kafeterija na Stradunu, jedan napadaj lumbaga i novi ministar hrvatske kulture. Sretan je čovjek zapravo taj Banac: ima zbrku u glavi, nema napad lumbaga i vješt je u trač-alarmiranju javnosti – napisala je Mani Gotovac.

Banac joj je odgovorio:

‘Prvo, ja jučer uopće nisam primijetio gđu. Gotovac. Drugo, sukladno tomu, nikoga nisam nazivao vezano uz nju. Sve drugo je posve nekontrolirani izljev mržnje i gluposti, o kojima nemam nakanu potrošiti ni pola sekunde mog vremena. Možda bi se sve moglo svesti pod naslov ‘Snebivaš me’.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist