DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU ZA VIKEND? Program nikada raznovrsniji!

ŠTO POGLEDATI U KINU ZA VIKEND? Program nikada raznovrsniji!

ČUDO
U sjeni razvikanijih Pixarova Coca i nastavka komedije Tatica se vraća iz 2015. godine, u kina nam je stigao film koji bi svi trebali pogledati – Čudo. Snimljen prema istoimenoj knjizi iz 2012. godine Čudo je priča o desetogodišnjem dječaku Auggieu koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, roditelji konačno odlučuju upisati u školu te maleni Auggie u peti razred kreće s puno straha kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja.
Knjiga autorice Raquel Jaramillo, prema kojem je snimljen film, je nastala nakon što je čekajući u redu za sladoled njezina trogodišnja kćer počela zuriti u dijete čije je lice bilo unakaženo. Odmičući kćer kako hendikepiranom djetetu ne bi bilo neugodno, majka je samo pogoršala situaciju. Želeći otvoriti oči svima oko sebe, Jaramillo je napisala knjigu, a zadatak povećanja svjesnosti na hendikepirane osobe, i prije svega na bullying kojeg je prema istraživanja osjetilo u Hrvatskoj 35% dječaka i 31% djevojčica, sada je preuzeo film.
Unatoč teškoj temi koja će malo koga ostaviti ravnodušnim, redatelj filma Stephen Chbosky je sve odradio na jedan lijepi, ležeran način pa iz kina gledatelj ne izlazi depresivan, nego svjestan kakve postupke mogu imati naši postupci, i pun nade u bolje sutra.
Uz odlične glumačke izvedbe Jacoba Tremblaya, koji je talent pokazao u hvaljenoj Sobi, Julie Roberts i mlade glumice naših korijena Izabele Vidovic, Čudo je film kojeg bi svi trebali pogledati – ne samo zašto što je jako dobar, nego i zato što tjera na razmišljanje.
Presuda: Obavezno pogledati! Ukoliko želite biti bolja osoba, a isto želite i svojoj djeci ukoliko ste roditelj (povedite i njih) ovo je film koji će otvoriti oči. Jer kako i sam film završava – ukoliko želite saznati kakav je netko stvarno, sve što trebate napraviti jest pogledati!

COCO I VELIKA TAJNA
Novi Pixarov animirani film donosi priču o dječaku Miguelu koji sanja o tome da postane vrstan glazbenik kao njegov idol Ernesto de la Cruz. Ali kako je u njegovoj obitelji zabranjeno baviti se glazbu zbog nekog dalekog pretka koji je ostavio obitelj zbog glazbene karijere, Miguel svoj talent mora skrivati te u očajničkom pokušaju da pokaže svoj talent slijedeći tajanstveni lanac događaja završi u fantastičnoj, šarenoj Zemlji mrtvih.
Do ideje za ovaj film dugogodišnja Pixarova redateljska zvijezda Lee Unkrich, poznat kao autor Potrage za Nemom i Čudovišta iz ormara, došao je gledajući najveći meksički praznik Dia de Muertos – Dan mrtvih. A s obzirom da je riječ o Pixaru, i čovjeku koji stoji iza najuspješnijih filmova ovog studija, bilo je i za očekivati da će i Coco biti uspješan film.
Baš kao i spomenuta dva Pixarova superhita i Coco osvaja prelijepom animacijom i bogatim bojama – ali to je nešto što je već postao standard za industriju animiranih filmova. Ipak, ono što Pixar u većini slučajeva izdvaja u odnosu na ostale studije su i zanimljivi likovi, pa ni maleni Miguel, u kojem će se mnoga djeca prepoznati, nije iznimka.
Međutim, za razliku od većine animiranih filmova današnjice Coco i velika tajna je film bogat emocijama, te će pri samom kraju izmamiti i pokoju suzu. Zbog te emotivne strane, ali i pouke, zanimljiv je i „starijim“ gledateljima koji dolaze u pratnji, dok će ga djeca obožavati zbog vizualnih izgleda i non stop avanture.
Presuda: Coco i velika tajna nastavlja tradiciju Pixarovih punih pogodaka i iako možda neće biti na vrhovima lista njihovih najboljih filmova, svojim izgledom. likovima i pričom osvaja podjednako i mlađe i starije gledatelje.

TATICA SE VRATIO ZA BOŽIĆ
Nakon što su Brad i Dusty u filmu iz 2015. godine uspjeli nekako naći zajednički jezik i suživot kao otac i poočim, nastavak u priču uvlači teško oružje – njihove očeve! Sav suživot koji su uspjeli izgraditi past će kao kula od karata kada Dustyjev macho tata Kurt i Bradov ultra emotivan otac Don ne najave svoj dolazak za Božić. Kurt će svojim nametanjem mišljenja i neslaganjem ne samo s njihovim zajedničkim odlukama, nego i njihovim načinom života unijeti razdor između Dustyja i Brada koji će se naći na većoj kušnji nego dvije godine ranije kada su im se putovi prvi put susretli.
Tatica se vratio je bio solidan film u kojem su se Will Ferrell i Mark Wahlberg nadmetali za pažnju djece, koji je više osvajao tim nadmetanjem nego šalama. Dobra vijest je da nastavak donosi više šala, pa će se i gledatelji onako od srca više puta na smijati, pa čak i kad su isfucane fore u pitanju poput udaraca u glavu.
Glumačka ekipa u kojoj Ferrell i Wahlberg i dalje imaju neočekivano dobru međusobnu kemiju, pojačana je sa dva veterana – Melom Gibsonom i Johnom Lithgowom koji se tako savršeno uklapaju u dodijeljene im uloge. Pogotovo se to odnosi na Gibsona kojemu uloga tvrdoglavog macho, možemo slobodno reći nasilnika, tako savršeno stoji. Dodjela ovakve uloge Gibsonu će s obzirom na blisku prošlost i njegove incidente, kod nekih izazvati proteste, ali činjenica je da je Gibson pun pogodak.
I dok Tatica se vratio za Božić donosi savršeno odabranu glumačku ekipu koja se u ulogama snalazi kao riba u vodi, kao i veću količinu smijeha, film u konačnici ipak ne donosi puno toga novog jer je priča u stvari recikliranje priče iz prethodnika čak uz ponavljanje pojedinih scena! Ali sve to ne bi trebalo smetati jer film ipak nudi opuštanje.
Presuda: Tatica se vratio za Božić je kao i njegov prethodnik na kraju solidan film, ali za razliku od prethodnika naglasak nije samo na zanimljivim likovima nego i na smijehu kojega je ovaj put više. Ako ne očekujete previše inteligentan humor, film ima sasvim dovoljno za zabavu.

TAJNA BROJA SEDAM
Norveški redatelj Tommy Wirkola je nacističke zombije i ubojice vještica ostavio iza sebe kako bi napravio film o identičnim blizankama s imenima po danima. Premisa filma se vrti oko budućnosti koja i ne izgleda tako nemoguća i u kojoj je brojnost čovječanstva postala toliki problem da se ograničio broj djece na samo jedno. Stoga sedam identičnih sestara živi skriveno te svaki dan, na dan čije ime nose, jedna izlazi van pod istim identitetom. Međutim, jednoga dana se sestra koja izlazi ponedjeljkom ne vrati a ostale sestre krenu istraživati njezin nestanak…
Tajna broja sedam donosi zanimljiv koncept ali na tome će većinom i ostati jer film nikako da uhvati ritam, pa izostaje zanimljivosti unatoč solidnom broju akcijskih scena. Unatoč glumačkoj ekipi u kojoj su i velikani Glenn Close i Willem Defoe, sve pada na leđa Noomi Repace vjerojatno vam poznate kao Elizabeth iz Prometeja. U ulozi koju je nemoguće ne usporediti s onom Tatiane Maslany iz Orphan Blacka, Repace odrađuje odličan posao, ali to nažalost nije dovoljno za preporuku.
Unatoč što je glumi Glenn Close, negativka nije dovoljno zanimljiva da začini film kao što je npr. napravio Donald Sutherland s Igrom gladi. Iako se ne može reći da je loš film, Tajna broja sedam je s obzirom na osnovu ideju i nadarenu glumačku ekipu ipak razočarenje.
Presuda: Tajna broja sedam jest razočarenje, ali ako nemate što raditi za vrijeme kakvog kišnog dana, ponudit će sasvim dovoljno da ubijete dva sata vremena.

Više recenzija potražite na stranici Lone Wolf.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist