Grad

Što nam donose Lazareti kao nova kreativna četvrt Dubrovnika?

Što nam donose Lazareti kao nova kreativna četvrt Dubrovnika?

Zavod za obnovu Dubrovnika započeo je sa pripremama za prijavu na natječaj ‘Provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine’ u 2015. godini, a osmišljeni sadržaj i aktivnosti predstavljeni su ovog petka u Lazaretima, ‘kreativnoj četvrti Dubrovnika’.

Uz pomoć konzultanata, stručnjaka na ovom području, pripremljena je projektna dokumentacija, a kreativna četvrt Dubrovnika osmišljena je, naveli su autori projekta, kroz jedanaest komponenti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, nositelj projekta je Grad Dubrovnik a partneri na projektu su Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, TZ grada Dubrovnika, FA Linđo, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga Deša – Dubrovnik, Socijalno poduzeće Deša PRO, Udruga Dart te Artur Sebastian design.

Inače, navela je danas na prezentaciji Iva Carević Peković, projekt je prijavljen 9. ožujka 2016. godine. Nakon toga uslijedio je period u kojem je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) vrednovala kvalitetu projektnog prijedloga. Tijekom tog procesa bilo potrebno vrlo brzo i efikasno odgovarati na sve upite za dopunama i pojašnjenjima traženih od strane SAFU. Budući je proces vrednovanja uspješno završen te projekt odabran za financiranje, uslijedilo je potpisivanje tripartitnog ugovora. Isti je potpisan 11. srpnja 2017. godine, između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (upravljačko tijelo), Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (posredničko tijelo) i Grada Dubrovnika (korisnika bespovratnih sredstava ).

Prema propozicijama natječaja sufinanciranje na razini cijelog projekta od strane SAFU je 85 posto dok sufinanciranje od strane Grada iznosi 15 posto.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 30.944.625,74 kuna, od čega na bespovratna sredstva otpada 25.995.571,00 kuna. Na obnovu do sada neobnovljene tri lađe otpada 21.078 941,55 kn dok su ostala sredstva namijenjena opremanju do sada već obnovljenih lađa kao i razvijanju i osmišljavanju kulturnih programa i sadržaja.
Projekt će trajati 18 mjeseci, od čega 12 mjeseci obnova i opremanje, a ostalo vrijeme će biti utrošeno za osmišljavanje kulturnih sadržaja i provedbu javne nabave, navedeno je danas na prezentaciji.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist